måndag, december 31, 2007

Ett nytt år i sikte...


Hade tänkt lägga ut en rad favoritbilder från året som gått. Men jag började titta igenom mina foton, och märker att jag inte riktigt klarar av det. För även om det var med vilje som vi flyttade, så har jag också förlorat mycket i samband med flytten, och det känns ända in i hjärtat. Vi flyttade från det jag kallat "hemma" de senaste 17 åren, och det känns konstigt att inte kunna komma tillbaka... I samband med flytten lämnade vi våra katter och vi sålde mina hästar. Jag känner mig sorgsen efter att ha sett kort på mina älskade körsbärsbuskar, katter och hästar... allt det vi lämnade bakom oss.

Vi flyttade givetvis för att vi önskade och hoppades på vissa förändringar, och jag hoppas att 2008 kommer att visa för oss att vi gjorde rätt val.
När våren kommer så ska spaden i jorden i vår nya trädgård.Körsbärsbuskar och spireor ska planteras och kanske någon syrenbuske också. Jag hoppas att alla väggar ska få ny färg och att jag om exakt ett år kommer att känna att "nu är jag verkligen hemma"...
Och så måste jag börja rida igen. Hela mitt jag skriker efter det!

Dags att blicka framåt mot ett nytt år, fyllt av nya upplevelser och nya, roliga minnen...


Jag önskar er, mina vänner, ett riktigt
Gott Nytt År!

torsdag, december 27, 2007

Nya små vänner...



skapas hemma i min pysselhörna!
Jag har nog varit en snäll flicka (tant ;)!) i år, för tomten kom med både Tilda-böcker och en alldeles egen symaskin! Jag är så glad!
Så nu har jag knåpat ihop ett par nya små kompisar, och det är så kul! (De första exemplaren av varje ny figur jag tar mig an blir alltid ett och annat småfel på, men det gör mig inget, jag tycker bara att det gör dem unika :). )

Hoppas ni alla haft en riktigt fin och mysig jul!
Vi har haft det bra, med trevligt umgänge och massor av god mat och annat gott. Barnen har fått nya spännande leksaker, och vi vuxna har också fått oss en och annan guldklimp. Maken gnäller lite på att jag sitter så mycket i pysselhörnan, men jag hävdar att han får lite skylla sig själv, som den tomtenisse han är... :)
En kramsugen groda och en sömnig kanin är vad som totats ihop hitintills:



Sov så gott :)!


söndag, december 23, 2007


GOD JUL!

lördag, december 22, 2007

Ischoklad och lite annat...


Jag är egentligen inte så förtjust i ischoklad, så jag brukar aldrig göra någon. Istället brukar vi köpa en burk för maken tycker det är ganska gott, och släkten vill gärna ha en ischoklad på julafton. Men i år gjorde jag mina egna, för de här är ju så söta och fina, att jag inte kunde motstå dem! De var enkla att göra och är jättefina att se på, så jag är minsann jättenöjd! Dessutom tycker jag att de är godare än vanlig ischoklad, även om de är söta i smaken och jag nog inte kommer att proppa i mig någon större mängd...

Sugen?

Ischoklad på Annas vis, ca 65 st:
250g vit choklad
125 g kokosfett

1. Bryt chokladen i bitar och lägg den och kokosfettet i en skål. Låt smälta över vattenbad,
2. Fyll ischokladformarna med smet. Ställ kallt så att smeten nästan kallnar. Dekorera med silverkulor. (Eller om barnen krigar, som hos mig, så att ni inte hinner med: Offra en ischoklad, värm i micron, droppa med hjälp av tesked en droppe på var ischoklad och lägg silverkulor på droppen. Funkar det med :)! ) Förvara ischokladen i burk i kylskåp.
(Recept ur "Allers julmagasin")




I köket har ett nytt litet bord kommit på plats!
Vi har haft en gammal Singersymaskin som vi i alla år sagt att vi ska göra något med. När vi flyttade gav vi så bort maskinen och behöll underredet, och nu äntligen har det fått en skiva på sig! Skivan blev lite tunn, så så småningom ska den bytas ut mot en tjockare, men den duger sålänge. Över bordet satte vi upp en liten hylla, så nu har jag äntligen lite mer avställningsytor. Tyvärr ser ju det mesta rätt så rörigt ut mot vår plåttriga tapet, men det får gå ändå. Glasburkar är ju i alla fall neutralt och vackert...



Godisskål ärvd från min morfar:



Gamla konservburkar med Polly och små pepparkakor i:



I lekummet står barnens lilla gran. Det är svårt att få bra kort på den, då den inte har någon belysning... Men den är väldans söt...



Jag hoppas hinna in på bloggen imorgon med, men om jag inte gör det vill jag bara önska er alla en riktigt GOD JUL!


Ha en skön kväll!






fredag, december 21, 2007

Det är nära nu!


Tiden rullar fort nu, såhär nära inpå jul!
Jag förstår inte vart dagarna tar vägen, och hur det kommer sig att man aldrig blir klar? Det finns liksom alltid mer att göra. Men idag har jag i alla fall handlat det sista, nu är alla julklappsinköp klara och all mat är inhandlad! Så helgen kommer att vigas åt städning, lite bak och småpyssel som förberedlse för julafton.
Vi firar jul hemma hos oss, tillsammans med min familj, vilket innebär: mina föräldrar, min lillebror och (ny för i år) hans tjej. Nytt för i år är även att släkten ska övernatta. Tidigare bodde vi på 15 minuters avstånd, men sedan flytten i somras bor vi ca 1½ timme ifrån de andra. Sedan firar vi en gång till på annandagen, tillsammans med makens familj, och då är vi hemma hos svärmor. Och tur är väl det, för då är vi betydligt fler, makens syskon och deras barn ...det blir ett litet gäng :)

Barnen mår bättre nu, tack och lov. Lilltjejen orkar busa igen, och det är så skönt för hon var ganska dålig den här gången. Det gör ont i mammahjärtat att se sina barn så påverkade av sjukdom...
Själv är jag helt slut av alla sömnlösa nätter med sjuka barn (ja, jag vet...jag ska gå och sova nu...), och min egen feber hålls borta av panodil. Ibland har man ju inte så mycket att välja på, det är bara att tuta och köra varesig man orkar eller inte.
Men nu är det otroligt skönt att veta att maken är julledig i 10 dagar och vi kommer att ha tid att bara vara! Så nu ber jag vädergudarna om lite snö också, för oj vad roligt det vore att få göra snögubbar och åka pulka med ungarna under julveckan!

Innan sängdags vill jag bara säga TACK till alla snälla goa´ som kikar in hos mig och skriver en liten kommentar! Jag blir alltid lika glad!

Godnatt!

onsdag, december 19, 2007

Snön lyser med sin frånvaro...


men lite vinter har vi i alla fall fått.
Det har varit kallt om nätterna i veckan, så nu ser det lite vintrigt ut. Skönt tycker jag, för jag vill helst inte att det ska vara "höst" ute på julafton. Snö verkar det ju inte bli någon, men jag hoppas att det håller sig kallt, så att i alla fall känslan av vinter finns när julen infinner sig.

Gräset är vackert frostigt:



Hallonbuskarna har blivit julpyntade med vackra iskristaller:






På några av de små ekarna dröjer sig bruna löv kvar. Men det gör inget, när de pryds av vackert vinterhår:








Syrenhortensian har vinterblommning, den är verkligen vacker! I bakgrunden skymtar ni vårt hus:



Fantastiskt vad naturen kan smycka sig, eller hur?



Ha en skön dag!






tisdag, december 18, 2007

Maken min gick på granjakt...


och kom hem med världens monstergran!
I söndags var det dags att ta in granen, det ska av tradition göras tredje advent hos oss. Tyvärr kunde inte jag och barnen följa med, för de var alldeles för hängiga, så denna mycket viktiga ;) uppgift föll på mannen i huset att ordna. Lång tid tog det, och när han kom hem släpade han in halva skogen... hela hallen fylldes upp av vår jättegran! (Har ni sett "Ett päron till farsa firar jul"? Ungefär så...) Så vi fick såga bort en bra bit, och det som blev kvar står nu i vardagsrummet. Resultatet; en inte så hög men mycket, mycket bred julgran. En ommöblering krävdes, så det ser lite tomt ut runt granen... Nu när jag ser den på bild ser jag att glittret hamnat på sniskan också, det får jag rätta till ikväll. Jag ville egentligen ha nytt pynt i år, men det gamla får hänga med en jul till, för till nästa år tror jag att vi vågar oss på glaskulor igen.

Här nedan ser ni den enda i familjen som har vett att njuta av julmånaden :). Världens bästa goskatt har anpassat sig otroligt bra till att leva med en stökig tvåbarnsfamilj med hund!
Väldigt förtjust blev han i julgranen också, han kryper in under och ligger och goar sig på mattan...



Senast sydda ur min Tilda-bok är ett gäng äpplen! De sitter uppträdda på snöre i barnens lekrum, och lyser upp de hemska tapeterna i alla fall en smula...


Idag har min tvååring varit på sjukhuset, hon har antagligen en luftvägsinfektion. Så nu ska hon äta hostmedicin och pencillin i 10 dagar. Att få i ett barn Kåvepenin 3 ggr/dag i 10 dagar är en sann utmaning *pust*. Nu sover hon sen middag, hon hade 39,6C och var helt slut, stackars liten...


Hoppas ni har en trevlig kväll!




måndag, december 17, 2007

Jag fick en bricka...

av min mamma för ett tag sedan. Ännu en av alla saker som stått i hennes skåp och samlat damm. Brickan har inte använts på många år (kan inte minnas att jag sett den förut) och var nästintill svart. Nu har den fått sig en omgång med silverputs (men kanten skulle behövas putsas bättre) och är riktigt fin! Den står på köksbordet och glänser, med diverse utvalda saker på. Jag tror dock att den kommer att göra sig ännu bättre när jag fått på en vit duk på bordet! På brickan står bla mina senaste köp, en stor mugg från Indiska, som jag satt en hyacint i, och ett litet ljusglas med en ren. Ljusglaset kändes lite tveksamt eftersom allt annat är i svala silverfärger, men nu är det ju trots allt nästan julafton så den fick stå där ändå, trots att den sticker ut lite. Muggen blev i alla fall jättebra, precis som jag hade tänkt mig...


Här hemma är det sjukstuga.
Barnen har feber, och den lilla pluttan har åkt på en brakförkylning och är riktigt eländig. Storebror är trött och grinig, och retas med sin trötta syster, så ni kan ju tänka er hur det låter här... Nu är det dock lungt, för nu sover lilltösen. Då får man passa på att ta ett par djupa andetag... och en massa kaffe ;), så man orkar med resten av dagen!


Tack för titten, och hoppas ni har en fin dag!

söndag, december 16, 2007

Årets pepparkakshus...


är gjort! Eller ja, snarare ihopsatt och dekorerat :) Tycker faktiskt att det är tillräckligt avancerat. Jag har kladdat med kristyren och min fyraårige son har petat dit Non Stop´s. Enligt honom är det här "Det bästa huset nånsinn!" Så då får det väl duga åt mig med :)



Igår var jag och maken i sta´n och handlade lite julklappar. Vi blev inte helt klara, men nästan i alla fall.
På väg hem från stan, ungefär halvvägs hemma, hände något av det mest fantastiska jag någonsinn varit med om; vi såg en VARG!
Jag älskar vargar, och har sedan jag var en liten flicka önskat att få se varg, men trodde inte i min vildaste fantasi att jag någonsinn skulle få se en vild varg i mina hemtrakter! Jag vet att det finns ett fåtal vargar i skogarna i närheten av oss, men trodde väl aldrig att jag skulle ha turen att råka på en!
Han kom ut ur skogen precis innan vi passerade, vi bromsade för att inte köra på djuret vi såg... Han stannade upp,tittade rakt mot bilen och vände sedan in i skogen igen. Inte rusade, utan bara vände in och var borta. Vi hann få oss en ordentlig titt och blev ganska omskakade när vi såg att det faktiskt var en varg! Jag var helt uppjagad och småkollrig hela vägen hem, alldeles sprittig av lycka!


Ha en skön tredje advent!



fredag, december 14, 2007

Nätshoppat lite!



Nu ska ni få se vad som kom med posten häromdagen, nämligen två fina skålar som jag beställt i nätbutiken Ljuva Ting !
Skålarna är underbart söta, och en ska jag behålla själv och ha som nötskål (kanske anar ni vilken :)!), och den andra ska fyllas med nå´t hemmagjort gott och ges bort i julklapp. Kan inte säga till vem i fall att den personen, mot all förmodan, skulle råka hitta till min blogg...
Om jag inte misstar mig helt så är det Malin som har bloggen Älskar Sött som designat de fina skålarna! Har ni inte tittat in hos henne förut, så gör det, hon har en jättefin sida.

Lussefirandet på dagis igår gick bra. Min lille pepparkaksgubbe klarade sig fint och stod där framme tillsammans med de andra barnen hela tiden. Tomtenissan avvek från lussetåget redan vid intåget och satt hos mig istället :). Idag är hon sjuk, så det var nog därför hon inte ville vara med igår, hon som annars älskar att sjunga.

Veckorna rusar förbi, och nu är det fredag igen!
Fredag är min favoritdag, när man kan sitta uppe så länge man vill och småprata, pyssla och slötitta på tv. Tycker det är så mysigt! Ikväll måste vi dock hoppa i säng tidigare än vanligt, för imorgon bär det av till staden för julshopping. Här ser vi fram emot en fullspäckad helg med julklappshandling, granhuggning och övertid på jobbet för maken... hoppas vi överlever tills på måndag :)

Hoppas ni hade en trevlig lucia och att ni får en skön helg!
Tusen TACK ni som tittar in här, och speciellt glad blir jag förståss av er som lämnar små kommentarer, ni gör alltid min vardag lite gladare! Kram på er!


Ha en skön fredag!

onsdag, december 12, 2007

En ängel (till) i mitt hus...


Nu är ännu en ängel född!
Den här gången blev det en röd klänning och långt, utsläppt brunt hår. Tycker faktiskt själv att hon blev väldigt fin :)
Glorian har hon lämnat i skåpet... kanske är hon på bushumör...

Julen närmar sig med stormsteg, tycker det är lite jobbigt att det går så fort... Imorgon är det Lucia redan!! Vart tar tiden vägen?! Och var är snön?

Morgondagen bjuder på luciafirande på dagis, det ska bli spännande att se hur det går. Förra året slutade det i tårar för min lille tomtenisse, och jag var tvungen att smyga fram mitt i sången, kändes inte så lyckat... Nytt dagis och ett år äldre, samt med efterlängtad pepparkaksdräkt på, så går det säkert bättre i år... får vi hoppas. Tomtenissan som är 2 år och deltar i sitt första dagisfirande oroar jag mig inte för, hon brukar finna sig i det mesta :)

Ha en bra dag!

måndag, december 10, 2007

Två bakrecept...

vill jag bjuda er på idag.
Först ut är ett gott vardagsbröd, snabbt och lätt att göra:

Pain Riche 8 st
(el. 32 småfranska)

8 dl fingervarmt vatten
8 msk olja
2 tsk salt
2 pkt jäst
16-20 dl mjöl

Häll fingervarmt vatten, matolja och salt i en stor bunke. Smula i jästen.
Häll i mjölet i degspadet. Arbeta degen med träsked och fyll på med mjöl tills degen släpper bunken. Låt gärna degen jäsa under duk i 15 min, men den kan också bakas ut direkt.
Knåda smidig, dela i 32 eller 8 bitar och rulla bollar alt längder. Låt jäsa på plåtar, under bakduk, i 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 25oC i ca 5-13 minuter.
Lägg på galler och låt svalna under duk.

Jag brukar ta ca 10 dl vetemjöl och sen fylla på med ett grövre mjöl, tex grovt rågmjöl.

***************************************************

Detta saffransbröd är underbart gott, saftigt och enkelt att göra! Jag bakar det till första advent, det är lite lagom ansträngande att starta upp årets julbakande med :)


Saffransbröd i långpanna

150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
1 dl socker
1 ägg
½ tsk salt
11 dl vetemjöl
2 påsar saffran

Gör som vanlig bulldeg, men mkt lösare i konsistensen. Jäs under bakduk i 30 min.
Häll över i långpanna.

Blanda:

150 g smör
3 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
200 g Philadelphiaost

Skeda in smörkrämen i degen. Jäs 30 min. Pensla med ägg och strö ev över pärlsocker.
In i ugnen i 225C i ca 15 min.


Njut av kvällen!

söndag, december 09, 2007

Efterlängtad!

Igår kom en mycket efterlängtad katt hem till oss, för att bli en del av familjen!
Jag är så glad! Jag har nästan alltid förut haft minst en katt i min familj, men sedan vi flyttade har vi inte haft någon. Först är det skönt, sedan blir det ack så tomt... Men nu har vi alltså fått hem en ny familjemedlem. Han är 1,5 år gammal och sedan hans tidigare ägare blivit allergisk så hamnade han hos oss. Han är inte så van vid barn eller hundar, så det blev mycket nytt för honom. Men han är modig och snäll så det ska nog gå bra. En riktig myskisse verkar han vara :)

Idag har dagen ägnats åt att baka pepparkakor. Jag gör det en gång om året, och då gör jag det rejält, så det tar några timmar! Men det är något av en favoritsyssla inför jul.... Jag älskar att sätta på julmusik och måtta ut mina pepparkakor :)
En bra helg har vi haft här, hoppas ni också haft det!

Ha en riktigt skön andra adventskväll!





lördag, december 08, 2007

Årets lussekatter...


är bakade!
De blev jättefina, och smaken var inte fy skam heller :). Men jag tyckte egentligen att de smakade lite för lite saffran, det är stor skillnad på olika märken på saffranen, det märks tydligt... Nu är ju detta inte första saffransbrödet för i år, det ska erkännas. Till första advent bakade jag fyllda lussebullar i långpanna, något som är lika enkelt som underbart gott! Så sådana goda bullar har vi hunnit fika på ett par gånger redan. Men ingen lucia utan en äkta lussekatt, så nu är vi laddade inför nästa vecka :).

Igår kväll så satte jag mig en stund vid symaskinen, och hann knåpa ihop ett gäng hjärtan. Enkelt och roligt! Av de vita har jag gjort en "girlang" (finns nog ett bättre ord, men jag har tappat det...), med hjälp av jutesnöre, som jag satt i köksfönstret. Men jag kan inte riktigt bestämma mig om den ska få stanna där eller om det blir lite för mycket av det goda och ser plåttrigt ut. Vad tycker ni?


Ska den få sitta uppe?


God Kväll och God Natt!






fredag, december 07, 2007

Fågelmums!


Idag har jag gjort fågelmuffins som ska hängas upp ute i träden. Pappret ska förståss av innan jag hänger upp dem, men jag förvarar dem såhär, tycker de blev så fina :). Jag har gjort vintermat åt fåglarna såhär förut, men då i små plastburkar. Ideen med muffinsformar fick jag från en annan bloggerska, nämligen Jasmin som har den fina bloggen Lyckans hem!

Det blev ingen pepparkaksdeg gjord igår, men däremot rörde jag ihop ännu en omgång saffransskorpor. De är så goda, verkligen att rekomendera!




Den fina skålen på fot är ännu ett fynd från mammas skåp :). Jag har två stycken som liknar varandra, tycker att de är jättefina. Glasburken är en gammal konservburk från Boda, och i bakgrunden ser ni min och makens adventskalender... Blossas årgångsglögg i småflaskor! En varje adventssöndag, plus en extra som kanske får bli på julafton eller lucia.


Dröm goda drömmar!



torsdag, december 06, 2007

Hyacinter


Mina vackra hyacinter har slagit ut, alla fyra samtidigt. När man öppnar ytterdörren möts man av deras fantastiska doft, som gör mig så glad. Jag vet att många tycker att hyacinter doftar allt för skarpt, men jag verkligen älskar deras doft, och den ger mig verkligen julkänsla!

I kväll ska jag försöka hinna med att göra pepparkaksdegen och då hoppas jag på ännu mer julkänsla och goda dofter :) Ute är det nästan 10 plusgrader och grön gräsmatta, så man får väl sitta inne och tänka juliga tankar om man ska kunna känna att det bara är 2½ vecka kvar till julafton...
Annars är det ett bra tips att lyssna på julradio medans man sitter och knappar på datorn, riktigt mysigt faktiskt :)



Hoppas ni har en bra dag!



onsdag, december 05, 2007

På mitt köksbord

Mitt köksbord pryds av ungefär samma arrangemang som vanligt, men jag har bytt ut ett blockljus mot ett fint kalenderljus. På silverfatet ligger mossa och silvriga små julgranskulor. Mitt i bland ljusen står en sockerskål på fot som jag "fyndat" i mammas skåp :). Hon har så mycket fina gamla saker som hon inte använder, och blir bara glad om det kommer till användning, så jag tackar och tar emot! (Jag fick med mig ytterligare ett par saker hem sist jag var hos henne, de får ni nog se snart. ) I skålen har jag lagt fina julgranskulor i glas, där får de ligga och glänsa i ljusskenet. (Nästa år när min yngsta är 3,5 år så kanske jag vågar ha dem i granen igen? Under småbarnsåren har vi valt att bara ha plastkulor i granen.)
En amaryllis står på bordet också, i väntan på blomning. Min första någonsin, så jag hoppas att den överlever min vård :)

Ha en skön kväll!