onsdag, april 30, 2008

Att åldras vackert....


Jag är svag för gamla fallfärdiga hus. Min man tittar på mig som om jag har en skruv lös när jag utbrister "Åh, titta vad vackert!" om grånande bräder, trasiga fönster och vindslipad färg... Men jag tycker att det är vackert, och nästan rörande med dessa gamla byggnader. Skeva av år och väder, trötta men stolta.

Så i söndags var vi på fisketur. Vi fiskade visserligen bara från brygga, men det var spännande nog kan jag meddela! Vi var 2 vuxna och 4 barn, så det var full fart. I vår familj ingår numera även 2 st kontaktbarn som kommer till oss varannan helg. Då får deras mamma lite avlastning, och barnen får komma ut på landet och busa. Och jag och min man, ja vi får möjligheten att somna totalt utmattade på söndag kväll :)

Hur som helst så hade vi en underbar dag. Himlen var grå, men regnet höll sig undan.
Och där vid vår fiskebrygga stod det här vackra gamla huset.
Trött lutar det sig ut mot vattnet, vilar sin tyngd på vajrar som fästs i träd uppe på land.
Kapade man av dess band skulle huset med en suck glida ner i sjöns mörka vatten...








Och så måste jag ju berätta att kl 2.45 i natt stod min älskade katt utanför altandörren och skrek! Han var minst lika lycklig som jag över att han var hemma igen. Helt fnoskig var han när han krumbuktade runt benen på mig :) Och efter att ha vräkt i sig sin mat satte han igång att ropa på oss igen. Efter att vi ropat tillbaks så kom han in i sovrummet och låg sedan som en kurrande liten boll upptryckt i mitt ansikte hela natten... Jag tycker normalt sett inte om att ha katten precis under näsan, men inatt gjordes ett undantag :)

Tack för alla förslag på vad det är jag har i mina rabatter! Jag tror att jag nu kan se (nogrann undersökning igår kväll) att det nog är bergsklint som de ludna bladen tillhör. Tackar för de andra namnen också, det är ju så bra att ha namn så att man kan ta reda på mer om växterna!

Igår påbörjades omplanteringen av rabatterna med att 2 rosor flyttades från framsidan av huset, till vår stora blomsterrabatt på baksidan. Tror det blir fint, bara de överlever flytten :)

Imorgon åker vi iväg på lillsemester! Vår nya husvagn ska invigas och det blir samtidigt premiärtur för i år. Både vi vuxna, och framförallt barnen är spända av förväntan!
Jag återkommer (förhoppningsvis) utvilad, efter en (förhoppningsvis) vacker och skön helg!


Ha en underbar valborgshelg!
*Kram!*

tisdag, april 29, 2008

Var och vad?


Min lilla älskling har försvunnit.
Vår fina katt gick ut för snart tre dygn sedan och har inte kommit hem än, och nu börjar det kännas ordentligt jobbigt. Jag funderade på att gå ut på stora vägen och titta i dikeskanterna, men jag vill inte se att han blivit påkörd, om han blivit det... Kanske går jag ikväll.

Nu byter jag ämne, och försöker tänka på annat en stund...
Nu ska jag nämligen sätta er på prov! Här vid nya huset finns en del växter jag inte vet riktigt vad det är. Och jag behöver ju veta hur de ser ut för att kunna planera rabatterna (som vi alltså ska göra om). Inte var jag smart nog att ta kort och kolla upp sån´t i fjol...
Så, lite hjälp önskas alltså! Ni som tror er veta vad korten föreställer, hjälp mig :)!
(Varning till er med fobier: näst sista fotot är en orm.)

Nr 1.
Fina silverskimrande lite håriga blad. Växer tuvvis.
(Jo, jag känner allt igen dessa blad, men minnet vill inte berätta vad de heter...)


Nr 2.
Någon som vet vad detta prydnadsgräs heter? Blir ganska högt och verkar helt klart ha en benägenhet att sprida sig, då vi har mängder...





Nr 3.
Ogräs eller planterad? Söt gul blomma med lite speciella knoppar.








Och till sist denna orm då... (Klicka på bilden så blir den större.)
Svart snok eller svart huggorm?
Jag har googlat och tittat på mängder av kort, men jag blir inte klok på den... Den är på vissa bilder mer lik en snok och på andra helt klart mer lik en huggorm. Jag är inte hundra på hur pupillerna såg ut (även om jag har för mig att de var runda som på snoken), men ögonfärgen är rödbrun. Undersidan av ormen är kopparfärgad och ryggsidan helt svart. Inga mönster någonstans. Inte så jättelång, men ganska tjock.
Dessutom var den totalt orädd. Absolut inte aggressiv, men orädd och kom rakt mot oss. Eftersom den höll till precis vid barnens sandlåda känns det lite obehagligt... speciellt eftersom den inte var det minsta skygg. Nu har vi inte sett den på en vecka, så man kan ju alltid hoppas på att ormvråkarna eller örnarna har tagit den. Jag älskar djur, men jag vill inte ha en orm på tomten tillsammans med barn och hund...



Här blåser det storm idag! Jag har baxat in skottkärror, rutchkanor, cyklar, grill osv in i garaget. Grejerna flyger all världens väg, och jag har fått springa ut flera gånger och fångat in div saker. Men värst var ändå barnens studsmatta... ni vet, en sån där blå trampolin med ett par meter i diameter...
När jag kånkat in skottkärran i garaget och går runt huset så ligger studsmattan upp och ner, balanserar på skyddsnätets stolpar, ett par meter ifrån husvagnen! Hjälp! Får släpa iväg eländet, lyckas vända på den, montera ner skyddsnätet och sedan släpa runt hela shabraket till baksidan av huset. Far den iväg nu så sätter den sig förhoppningsvis i garageväggen. Inte helkul, men bättre än i huset, nya bilen eller husvagnen...

Vi som skulle jobba i trädgården ikväll... får väl binda fast barnen i varsitt träd så att de inte flyger iväg... :)


Ha en fin dag!

lördag, april 26, 2008

Ja visst gör det ont när knoppar brister...



Nu har våren kommit på allvar! Hela veckan har vi haft underbart väder med sol och blå himmel. Man vill nästan inte gå in om kvällarna.

Efter viss tvekan har tulpanerna framför huset bestämt att det är dags att avslöja sina färger, och björkarna har kommit fram till att tiden är inne för att sträcka fram sina sköra vårblad mot solen.
En och annan påsk- och pingstlilja som vågar se lite annorlunda ut, har också vågat sig fram i solen och förgyller trädgården med sina vackra ansikten.
Jag njuter av att gå varv på varv runt huset och titta på vårens vackra mirakel. Allt är sprött, nytt och ömt...









Tack alla ni som tar er tid att kika in hos mig! Jag blir jätteglad för varje liten kommentar jag får, även om jag är dåligt på att hälsa på hos alla er andra. När solen lyser vill man ju inte sitta vid datorn, därför blir det glest med både inlägg och påhälsningar. Men jag ska försöka kika runt nu under helgen i alla fall.
Men först ska jag gå ut i solen en stund :)


Ha en skön helg!

lördag, april 19, 2008

Vår ute på landet... del 2 :)


Här kommer ett gäng bilder till! Jag sa ju att jag har tagit massor av foton... och än är det inte slut :)

Idag lovade de vackert väder, men här är det molnigt. Trist, helgen är så kort och man vill ju gärna hinna vara ute i solen och mysa tillsammans. Hoppas att eftermiddagen bjuder på solsken. Annars blir det lite läsning och en del tid vid symaskinen idag tror jag.

Förra helgen hade vi i alla fall sol, och barnen blåste såpbubblor... det är sommarkänsla!























Först ut av boktipsen blir "Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda.
En mysig bok om en grupp ensamna, lite ovanliga människor som råkar hamna under ett och samma tak. Under ett år bor fyra mycket olika personer tillsammans i en stor lägenhet, och man får lära känna dem alla, i takt med att de också lär känna varandra.
Hur kommer det sig att de blivit de människor de är idag? Hur ska man våga öppna sig för andra? Och om man inte öppnar sig för andra, går det då att överleva, ensam? Boken är både underhållande och tänkvärd. En finstämd liten pärla... Läs med här!


Ha en härlig lördag!

fredag, april 18, 2008

Vår ute på landet, mot skogen...



Jag har tagit mängder av kort i trädgården nu i vårdagarna. Älskar att vara ute och fota nu, det händer så mycket i naturen och allt som blommar och spirar ger mig glädje och hopp. Och eftersom det inte hänt så mycket annat spännande på länge så bjuder jag, under några dagar, på en mängd naturfoton....












Inom kort kommer det poppa upp en del boktips också, för jag har hunnit läsa några riktigt bra böcker under min viloperiod.
I helgen hoppas vi på vackert väder, mycket utelek och ett trevligt firande av en släkting på söndag!


Ha en härlig fredag!

onsdag, april 16, 2008

Trädgårdsänglar!



Igår pysslade jag för första gången på flera veckor. Resultatet blev dessa söta trädgårdsänglar som man kan hänga upp lite varstans!

Sonen, snart 5 år, tyckte de blev väldigt fina, men var lite fundersam om varför de inte har någon mun :)

En eller ett par ska jag behålla för mig själv, men de andra kan ni förståss hitta inne på pysselbloggen, om ni vill ha en egen ;)



Ha en skön kväll!


tisdag, april 15, 2008

På väg tillbaka...



Här kommer korten jag lovat er... De känns visserligen inte lika aktuella längre, då det nu har gått två veckor, och det har hänt mycket i trädgården... Men ett löfte är ett löfte :)
Det här var årets första försommardag, +16 i skuggan och t-shirtväder, och alldeles, alldeles underbart!!





Tulpan- och påskliljelökar som sattes mitt i "vintern", har kommit upp...




Någon som vet namnet på den här sötnosen? Hela skogsgläntan är full av dem...




Myrorna har vaknat...



En av mina många favoriter, lupinerna, har börjat visa sina vackra blad...




Violer har vi i mängder... underbar doft i kvällssolen :)





Rabarbern sticker upp sin lilla nos...





Och så äppelblom... så vackert! Längtar redan :)









Jag är bättre nu, har äntligen kunnat börja röra på mig lite mer. (Inget allvarligt fel på mig, men jag har haft ont och mest legat och läst nu i snart 2 veckor... lite långtråkigt!)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Idag ligger en hinna av sorg runt hjärtat...

Ondskan i världen är oändlig, tycks det som. Hur någon kan döda ett barn övergår mitt förstånd, och ändå sker det varje dag. Så många liv som spills innan de ens fått börja...

Mina tankar idag går till Engla, och till hennes familj. Den oändliga sorg de nu får bära känns övermäktig och omänsklig.

En person i min närhet är vän med Englas familj, och jag tänker även på henne och hennes familj. Det som nästan är overkligt för oss andra, är nu invävt i deras liv...



Gå i frid Engla.


fredag, april 04, 2008

Vila


Hej mina vänner :)
Jag känner att jag måste ge ifrån mig ett litet livstecken... Jag är lite krasslig för tillfället, och det funkar inte att sitta här vid datorn just nu. Jag hoppas komma tillbaks igen under helgen med min utlovade fotokavalkad, och för att hälsa på hos er andra.
Ha nu en underbar fredag! *Kram*