söndag, augusti 17, 2008

Lite mera Dalarna!


Här kommer ett litet gäng semesterbilder till! För vad är väl mer lämpat att göra, när regnet faller dag ut och dag in, himlen är grå och gässen börjar flyga södrut, än att sitta och minnas att det faktiskt var lite sommar i år?
Att vi hade otroliga +33 c när vi var på husvagnssemester, att solen lyste från klarblå himmel, att vattnet svalkade skönt om kvällarna, att det var så gott med nyrökt lax, att vinet var kallt och friskt, att barnen sprang barfota i sanden... Lycka :)

Ovan ser ni S som är på besök i tomtens hus! Här lyste julgranen mitt i sommaren, och mängder av julklappar låg på hyllorna i väntan på att få hamna under snälla barns julgranar :)

Efter tomteland åkte vi och köpte mat som sedan avnjöts i skuffen på bilen, halvägs till Nusnäs (dalhästtillverkningen). En liten promenad med hunden på en underbar liten väg som slutade nere vid vattnet hanns också med...




Dag två på Tomteland (tips!!-man får gå in 2 dagar på samma biljett) gick vi på trollsafari i skogen! En tomtenisse ledde oss stigen fram, och vi fick se huldran, skogsfen och faktiskt t o m ett troll :)! Detta får man inte missa om man åker till Tomteland, det är obetalbart att få se barnens stora ögon när de får vinka till trollet :)




En av dagarna var vi i Leksand. Vädret var underbart, men man orkar inte "göra stan" så lång tid när det är över +30 c varmt... Men vi gick ett varv i alla fall, och jag var inne i en underbar butik som heter Lantliv och köpte mig några småsaker. Barn, man och hund fick snällt vänta utanför :)

Här står vi under en av broarna i Leksand:




En promenad längs vattnet blev det också, och hunden fick chansen att svalka sig lite :)





Här nedan ser ni min M, som är en väldigt ordentlig tös... hon håller minsann upp byxorna när hon går i vattenbrynet... Man vill ju inte blöta ner sig... hihi... :)




Vy över Siljan... Jag längtar redan tillbaka...



Ha en fin dag!


tisdag, augusti 12, 2008

Mums...



Igår gjorde jag årets första äppelpaj! En helt vanlig smulpaj med äpplen och kanel samt en god vaniljsås. Igår fuskade jag lite och gjorde inte egen sås, utan vispade bara upp "Kelda Wonderful Vanilla", som jag tycker är den godaste av färdigsåserna. Jättegott!


Idag kastade jag ihop en väldigt enkel och god pastagratäng av gårdagens spagetti. Tyvärr ser det inte så smaskigt ut på kortet, så ni får tro på mitt ord helt enkelt :)
Stek köttfärs och hackad rödlök tillsammans, häll över passerade tomater och låt koka ihop lite en stund. Tillsätt ostsås (smör, mjöl, matl.grädde/mjök och ost efter tycke och smak, jag tog gouda). Låt koka upp i pannan. Krydda med cayennepeppar, salt och paprikapulver. Tillsätt önskad mängd svarta bönor.

Häll (färdig) pasta i en gratängform, häll sedan över köttfärsblandningen. In i ugnen i ca 15 min, 225¤c. Servera med någon god grönsak.




Precis innan lunch bakade jag bröd, ett av mina bästa vardagsrecept, nämligen Oknådat bröd:


Lite salt, lite sirap, liten skvätt matolja, 25 g jäst, 3 dl ljummet vatten och ca 6 dl mjöl (2,5 dl råg+4 dl vete använde jag) blandas (ej knådas!) till en ganska lös deg. Jäs i bunke under bakduk i 30 minuter, dela i 2 delar och lägg på plåt. Platta till degklumparna lite, så att de blir 2-3 cm tjocka. Jäs under bakduk i ytterligare 15 min. Grädda i ca 13 minuter i 225¤c. Låt svalna på galler under duk. Superenkelt och väldigt gott!





Brödet ligger såklart i min fina brödburk som jag fyndade för 100 kr på Dollarstore i Ludvika, på vår dalasemester!



Ha en skön dag!


måndag, augusti 11, 2008

"Det är Dalom folk tal om!"


Ja, så stod det på ett vykort jag fick som 12-åring, av min bästis som var på semester i sin hemstad Falun (Hej Fanny, om du råkar läsa det här!). ...Och nu när jag äntligen varit i Dalarna så förstår jag ju varför! Så fantastiskt vackert! Underbar natur och mängder med vackra gamla hus.

Vi startade hemifrån på tisdagsförmiddagen och 37 mil senare var vi på plats i Orsa, med grillen i högsta hugg :) Första kvällen bjöd på en sval men vacker solnedgång i Orsasjön. Barnen och jag kavlade upp byxorna och gick i vattenbrynet (pappan höll sig i sanden) och njöt av att äntligen ha semester... en perfekt start på semesterveckan!

På onsdagen bar det av till Grönklitt och Björnparken! Det var minsann den längsta uppförsbacke jag gått i! Rakt upp för berget bar det av, och det här var dagen som värmeböljan började, så vi var ganska möra efter den strapatsen :) Vi såg inte så många djur som vi hoppats på, men brunbjörnar, lodjur och en tiger fick vi i alla fall se. Och en alldeles fantastisk utsikt!

Mamma Freja och hennes ungar:


Jag älskar tigrar! De utstrålar en alldeles särskild styrka tycker jag.
Just denna tiger lekte i vattnet med en pinne:



Här fick man stå på en stubbe och få en björnkram framför kameran... Min son tyckte dock det var så läskigt att han försvann ur bild snabbare än vad kameran hann fånga :)



Otrolig utsikt!



Första kvällens skymmning... blå berg och glittrade vatten... Kan det bli bättre?


Ha en fin kväll!

onsdag, augusti 06, 2008

Sommarpaus...


Jodå, vi är hemma igen... En underbar sommarvecka hade vi i Dalarna! Riktigt riktigt varmt och svettigt, massor att se och göra om dagarna och härliga kvällsdopp i Orsasjön om kvällarna!
På önskelistan ligger numera ett sommarställe i Dalarna :)

Vad det gäller bloggen så ligger den i sommarvila ett tag till.
Vi hörs framöver... Kram på er!