onsdag, december 31, 2008

Gott Nytt År!


Som ni märker har jag tagit en paus...
Men jag vill i alla fall sticka in nosen och önska er, mina vänner, ett riktigt

Gott Nytt År!

fredag, december 12, 2008

Snön faller ner ...tidilepom :)


Nu har vi ett vackert vinterlandskap härutanför. Vitt, vitt, vitt... Underbart vackert! Snart ska vi ut och åka pulka och rulla snögubbar!

Jag har nyss sett ett inslag på "Efter tio" på Tv4, som berörde mig starkt... En intervju med Daniel Tammert som har Aspergers syndrom och Savants syndrom. Han har skrivit boken "Född en blå dag" om sin uppväxt och sitt liv nu. Den boken står på min önskelista!

För mig som mamma till ett barn med syndrom så känns det väldigt glädjade, starkt och hoppfullt att vi lever i en tid där medvetenhet, tolerans och positiv nyfikenhet verkar öka.
Jag hoppas SÅ att det verkligen är så! Att alla människor ska ha rätt att finnas, synas och ses på med rättvisa, fördomsfria ögon.


Ämnesbyte!
Jag har bakat underbara saffransskorpor samt gjort smaskig wienernougat... Och idag ska jag baka lussebröd inför morgondagens luciafrukost.

Wienernougat:

250 g nougat
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel

Rosta den flagade mandeln i en torr panna. (Inte för varm!) Smält nougaten i vattenbad, och låt sedan den finhackade chokladen smälta ned i nougaten. Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp i bakplåtspappersklädd form. Låt stelna och skär sedan i bitar. Förvara svalt.

Jag använde 70% Marabou Premiumchoklad, 100 g vanlig mörk och 50 g mörk med apelsinsmak, och det blev bra. Lagom storlek på formen är en vanlig ugnsform.

Jättelätt att göra och sött och gott till en kopp kaffe!


Trevlig helg!

torsdag, december 11, 2008

Krans och nougat


Hej på er! Mina inlägg kommer samtidigt som snön faller har jag märkt... Det snöar idag, ute är det ljust och vackert och en liten gnutta extra energi landar i mig. Skönt :)

Nu ska ni få se lite av mitt julstökande i alla fall...
Jag har gjort marknadsnougat! Det var första gången jag gav mig på det, och det visade sig vara oväntat enkelt. Det blev också oväntat mycket, och oväntat gott! Och har dessutom gått åt alldeles väldigt oväntat fort :)

Marknadsnougat
Koka ihop några minuter:
100-125 gr smör
5,75 dl strösocker
1,75 dl vatten

Blanda/sikta ihop:
6,5 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1-2 dl kakao (jag tog 1,5)

Blanda ihopsiktet med ihopkoket, rör om ordentligt. Häll/bred ut på bakplåtspapper på en mindre plåt med höga kanter. När det är halvhårt (går ganska fort) skär i lagom bitar.
Lägg i burk och förvara svalt.





Sen har jag gjort min första egna krans också! Jag blev väldigt nöjd, tycker den blev fin på ytterdörren. Det är en halmstomme som jag klätt med mossa, bladrankor från vintergröna och lite pynt.


Ha en fin kväll!

fredag, december 05, 2008

Vinterpromenad


Äntligen har vi lite snö igen! Igår morse låg ett tunt mjukt täcke av vitt ludd över allting. Jag tog en morgonpromenad med kameran i högsta hugg :) Det gäller att passa på att njuta, för den har nog smält bort till kvällen...









På kvällen bakades årets pepparkakor. Det blev inte lika många som det brukar bli... barnen har redan bakat så där försvann ju en del deg, och sen så kan man ju inte neka till att pepparkaksdeg är väldigt god obakad också :)



Såhär ser det ut utanför mina köksfönster. Mysigt, eller hur?

Ha en skön helg!

måndag, december 01, 2008

Första advent....


har kommit och gått!
Huset är julpyntat, första lussebrödet bakat, julmarknaden och skyltsöndagen besökta och första adventsljusen tända.... Mys på hög nivå! Jag älskar första advent, den är nästan lika magisk som julafton. Den är ju inledningen på julmånaden, nu när man får njuta så av dofter och pyssel, lägga adventsklappar till barnen och se på julfilm... vilken lycka :)

På köksbordet står min fina silverbricka med diverse julplåtter på. Den fina ljuspinen kommer från Zannas Änglaverkstan. Och vill ni ha recept på världens enklaste (och saftigaste) lussebröd som jag alltid bakar till 1:a advent, så hittar ni det här: Saffransbröd i långpanna.


Ha en skön vecka!