onsdag, mars 23, 2011

Veckans matlista


Jag har en rund, mjuk mamma-mage som trivs väldigt bra på mitt mittparti. Här lever den glada livet och tänker inte ge sig av frivilligt... Tidigt i våras började jag träna för att få bort lite av min mjuka mage och få upp flåset lite. Men sen blev jag sjuk, blev opererad och har inte kommit igång med träningen efter det.

Så nu går jag till attack från en annan vinkel, nämligen maten. Märk väl; här ska inte bantas! Visst skulle en riktig svältkur vara bra för formen, men jag tror inte på den metoden i längden. Inte heller tror jag att jag orkar mitt fullspäckade liv om jag skulle leva på pulver och gurka. Så nu försöker jag helt enkelt lite lugnt och försiktigt lägga om maten, och förhoppningsvis komma igång med träningen snart igen. Så får det gå sakta om det vill, bara det går. Jag siktar inte på smal, bara på lite mindre rund :)

Matlistan för den här veckan är nästan helt tagen ur boken Klaras goda GI-dagar. Hittills har vi avverkat Gräddig skinksås och spagetti samt Tomatsoppa med kryddiga korvar. Båda var jättegoda och otroligt lättlagade, vilket är skönt mitt i veckan med allt som ska roddas runt!

Matlista (kursiv text = boken):

  • Fullkornspasta med gräddig skinksås
  • Saffransdoftande fiskgryta
  • Fullkornspasta med köttfärssås
  • Tomatsoppa med kryddiga korvar
  • Tacos
  • Kycklingbiffar med cashewbulgur
  • Köttgryta med kantareller

måndag, mars 21, 2011

Pelargontant


Ja, det är vad jag har blivit! Jag sköter om mina små pelargonbebisar (fler har kommit upp nu till min stora lycka), är stolt över mina sticklingar som jag lyckats med över förväntan, och jag tittar längtansfullt på årets pelargonnyheter när jag hittar dem i en trädgårdstidning. Kanske är det att jag oundvikligen närmar mig 40-års åldern. Det är nästan 9 år dit... men ändå, det närmar sig ;)

Hur som helst började snålvattnet rinna när jag hittade den här skönheten i Allt om trädgård; PAC First Yellow. Vet inte riktigt varför, men jag blev förälskad helt enkelt :) Så nu har jag beställt 2 stycken egna exemplar från Rockdala, och jag väntar med spänning tills de kommer hem till mig i mitten av maj! En fin doftpelargon blev det också, även den ska det bli väldigt spännande att få njuta av i sommar.

(Bilden lånad från rockdala.com)

tisdag, mars 15, 2011

Ny vecka, ny matlista


Sol och underbart vårväder ute idag!! Man blir glad ända in i själen :)

Idag kommer en ny matlista för den som är nyfiken vad vi äter här i skogskanten. Den här veckan är det mycket enkel mat eftersom det här är en galet fullspäckad vecka, som inte lämnar mycket ork till matlagning. Då får man göra det lätt för sig tycker jag!

Alla nya recept från förra veckan var riktigt lyckade. Speciellt soppan (det är den på bilden) och falukorvsgratängen blev riktiga favoriter :)

  • Varm smörgåstårta
  • Varmkorv & potatismos med stuvad vitkål
  • Lenas köttfärssås och spagetti
  • Hamburgare och pommes med bea
  • Falukorvsgratäng med vitkål (ny favorit i tidig repris)
  • Kasslergryta
  • Tacos (varje fredag!)
Kursiva maträtter finns som recept på matklubben.se

lördag, mars 12, 2011

Trögt


Nja, mina fina pelargonfröer vill inte riktigt ta sig. Så tråkigt, jag hade sett fram emot att ha fönsterbrädor och utebord fulla med roliga pellisar i sommar. 2 av 10 frön av "finfröerna" har grott, av de mer ordinära pelargonfröerna grodde hela 6 av 8... Jag har för mig att jag läst att om de inte vill gro så kan man ställa dem i kylskåp ett tag... kanske vore värt att prova...

Mina övervintrare mår iaf bra! I köket blommar en späd, ljusrosa pelargon och sprider löften om att vår är på väg... underbart :)


onsdag, mars 09, 2011

Fettisdag


Hade lovat barnen att vi skulle göra semlor igår. När jag skulle baka bullarna upptäckte jag att vi glömt köpa hem smör... Jaha, ok men då köper vi färdiga semlebullar då. Mindre jobb, det blir skönt, tänkte jag. Maken slutade senare än vanligt, for runt i stan (byhålan) och letade semlebullar, men de var slut överallt... skoj!

Har man lovat så har man; fick baka bullarna efter middagen, stoppa in några i frysen ett tag för att de skulle svalna snabbt och barnen fick stanna uppe lite senare än vanligt för att hinna klämma i sig varsin semla innan sovdags. Lite knas...men semlor blev det och goda var de :)

Och jag förväntar mig finfin uppvaktning på mors dag ;)

måndag, mars 07, 2011

Våååår!


Igår var det världens härligaste vårvinter-dag! Ett par timmar spenderades ute i skogskanten tillsammans med 2 av barnen och en vårrusig hund. Maken klättrade omkring i äppelträden och gav dem en ordentlig beskärningsomgång.

Alla som besökt min blogg tidigare vet säkert om att jag älskar att fotografera detaljer. Alltså insekter, blommor, knoppar, pinnar och skott. Och varje tidig vår går jag runt med kameran och tar kort på alla fina små knoppar som börjar dyka upp. Det känns så hoppfullt :)
Men så igår så ville plötsligt inte kameran vara med om denna tradition längre. Resultatet är ett gäng suddiga foton på syrenknoppar och ekollon... Jag hade tänkt spara ihop en slant och köpa mig en systemkamera nå´n gång i vinter och leva med min gamla kompakta en stund till, men nu tänkte jag om. Inte kan jag gå en hel sommar utan att ta närbilder, det går bara inte! Så en ny kamera är nu på väg hem till mig. En billig, kompakt och antagligen hundra gånger bättre än min gamla med tanke på hur fort teknik utvecklas. Så snart är våren skarp igen. Hoppas jag :)

lördag, mars 05, 2011

Matlista


Japp, det är jag på bilden! Envis som en åsna är jag, och att min kära gamla blogg fortfarande finns kvar är väl ett bevis så gott som något.

Jag har kommit fram till att anledningen till att bloggandet går så trögt är att bloggens ursprungside´ (inredning) inte passar mig särskilt bra längre. Mitt liv nu handlar extremt lite om inredning, och väldigt mycket om vardag, barn, mat, hund, skola osv osv. Först tänkte jag skaffa mig en ny blogg, nu när jag blev bloggarsugen igen, men det känns lite knasigt... här finns ju många minnen samlade. Så nu har jag ju tänkt (igen) att skaka lite liv i den här bloggen, så får vi se hur det går :)

Tänkte börja med att dela med mig av veckans matlista, ifall någon kan tänkas vara intresserad:

  • Ris- och kasslergratäng
  • Kantarell- och köttfärspaj
  • Spagetti och köttfärsås
  • Falukorvsgratäng med vitkål
  • Het kycklingsoppa
  • Pyttipanna
  • Tacos
De kursiva maträtterna finns som recept på matklubben.se Det är bara att söka på namnen där! Alla matklubbsrecept är nya för oss den här veckan, så det ska bli spännande att se om vi hittar några nya favoriter.
Ha det gott :)

fredag, mars 04, 2011

Pelargonbebisar


Här står mina sticklingar från min "Mårbacka Tulpan" och försöker slå rot. Det är första gången jag tar sticklingar från pelargon, så jag har ingen aning om jag har gjort rätt, men jag hoppas det :) Skulle vara jättekul om det funkade!



Här har vi ännu mindre pellisbebisar. Pelargonen Appleblossom Orbit är den första pelargon jag gett mig på att fröså. 6 av 8 fröer tog sig och nu hoppas jag innerligt att de ska överleva även min fortsatta vård.
Jag har även 2 sorters pelargonfrön till som väntar på att gro, av dem har bara 1 av 10 tagit sig ännu. Men jag har läst att det kan ta lite tid för pelargoner att gro,så jag är än så länge vid gott mod :)