fredag, september 30, 2011

Världens bästa morgon









onsdag, september 28, 2011

Min lilla


Världens sötaste lillebror är väldigt arg för att han inte får stå mitt i bild när storasyster spelar tv-spel. Så nu står han i dörröppningen, tittar på mig med skrik och gråt och hängande underläpp. Hårt stampar han i golvet med fötter som har mina stora raggsockor på sig. Jag borde väl visa förståelse för hur eländigt allt är, men jag kan inte låta bli att bara le åt honom...

Mitt lilla hjärta, så himla fin ♥

Alla är vi barn i början


Jag har gjort min första amigurumi! Och trots att den inte ser mycket ut för världen så känner jag mig ganska stolt faktiskt. Jag är en väldigt otålig människa och jag har aldrig virkat på riktigt förut, så när det efter mycket kämpande lossnade och jag fattade hur jag skulle göra (ja, jag vet att det ska vara jättelätt att virka, men det är nog en myt, eller så är jag i trögaste laget) och jag tillslut fick ihop en liten gris så blev jag väldigt nöjd. Speciellt knorren blev bra ;)

Jag är väldigt pysslig av mig, och tycker t e x att det är kul att sy, men med 3 barn i huset har jag svårt att hitta tiden. Därför tänkte jag nu utforska mina talanger för virkning, för det är ju faktiskt ett pyssel man kan göra framför tv:n tillsammans med familjen.


Tänkte tipsa om god och ruskigt enkel vardagsmat också. Tycker själv att man inte kan få för många sådana recept!

Fiskgryta med kokosmjölk

400 gr fiskblock (torsk/hoki el liknande)
500 gr wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk
1-2 tsk röd currypasta
0,5 tsk sambal oelek

Fräs wokfrönsakerna i panna, tillsätt sedan kokosmjölk, currypasta och sambal olelek. Låt koka upp och tillsätt sedan fisken (delad i bitar). Låt fisken bli färdig och servera sedan grytan tillsammans med jasminris.

Säg till barnen att det är hemlagad kinamat så blir de alldeles glada, nyfikna och vågar äta ;)


tisdag, september 27, 2011

Sommarkänsla


Idag är det strålande väder här. Klarblå himmel, t-shirt-varmt och så lite svala vindar. Helt ljuvligt :)
När barnen tog hand om kaninerna så passade jag på att ta ett varv i trädgården med kameran. Det finns fortfarande en del rosa, somriga toner i rabatterna. Här ovan är det en av mina stora favoriter: malvan! Tyvärr har jag inte så många kvar, sol och maken med gräsklippare har i vackert samarbete nästan lyckats utrota dem :/ Men bara nästan.



Queen Elisabeth blommar supervackert just nu! Helt otroligt vad hon har tagit sig bra.



Mitt utan tvekan minst lyckade trädgårdsexperiment i år var den plätt jag grävde upp, iordningställde och sådde mängder med blomfrön på. Tanken var ett vackert virrvarr av perenner, men istället blev det världens dyraste lunch till mördarsniglarna. En enda blomma har kommit upp, men jag får njuta av den för den är å så vacker. (Jag tror att det är en pionvallmo, om någon vet bättre så upplys mig gärna!)



Höstaster har jag i olika modeller i mängder. Kanske inte en jättefavorit egentligen, men de piggar ju helt klart upp i höstrabatterna i alla fall :)

En lugn stund


Sitter här med lillesonen. Vi har tagit en liten morgonpromenad och följt stora barnen över stora vägen, där jag inte vågar låta dem passera på egen hand ännu. Sen har vi promenerat hem igen, gått upp till soffan och satt på barntv. Vi äter lite frukt tillsammans och jag dricker morgonkaffet. Lillefis stjäl lite lego från storebrors rum och jag läser bloggar och facebook. I bakgrunden pratar Pingu och hans familj babbligt pingvinspråk med varandra.

Snart ska vi borsta tänder, packa in oss i bilen och åka till dagis, men just nu bara är vi. Och det är vi himla bra på, jag och lillfis.

måndag, september 26, 2011

Svamp och åter svamp


Höstlycka! Igår fick jag 10-15 liter svamp av mina föräldrar som varit ute i skogen och fyndat bland mossa och kottar. Det tar en förfärlig tid att ta hand om, när det ska rensas och förvällas, men sen - när all svamp ligger i frysen så känner man sig rik!






Psst, Emma (som är någons fru)! Snart så... det är nära nu!

söndag, september 25, 2011

Lite sån´t...



och lite sån´t...



Sen ska man väl orka sätta lite fart med dagen :)

Som vanligt hann vi inte så mycket som det var tänkt på lördagen, så idag har vi lite att stå i för att vara ikapp till imorgon när veckan rullar igång igen. Ibland är både vecka och helg en enda lång rad av måsten för att överhuvudtaget hålla sig på banan och få vardagen att fungera. Men det är ok ändå, bara man hinner hämta andan och pilla några russin ur kakan lite nu och då :)

lördag, september 24, 2011

Lördag

Godast just nu - satsumas!


Lördag morgon! Borde väl vara avslappnat och skönt egentligen, men schemat är så totalt fullproppat med måsten idag så jag känner mig redan uppstressad. Ska bara ta och dricka upp kaffet, sen är det bäst att sätta fart. Det är enda sättet att få stressen att släppa - att faktiskt börja beta av listan!

Ha en härlig lördag :)

fredag, september 23, 2011

Majas Apfelstrudel


Idag har jag gjort Majas Apfelstrudel, vilket var förvånansvärt enkelt och väldigt gott! Stora barnen ( 6 och 8 år) var skeptiska, men lillebror (2 år) och vi vuxna åt och njöt. Kanske att jag gör den igen, men då utan nötter och russin, så går den nog bättre hem hos alla i familjen.
Jag tyckte i alla fall att det var både gott och enkelt, perfekt när man inte orkar anstränga sig alltför mycket men ändå vill ha något lite extra.

Receptet har jag hämtat i bloggen Husmorsskolan. Titta in där vetja´ :)

Morgonpromenad







God morgon :)

torsdag, september 22, 2011

Lite seg


God morgon!


Har skickat iväg ett barn till skolan och har ett annat förkylt och småfebrigt barn hemma. Barn nr 3 (man kan ju inte ha namn på alla, här numrera vi dem istället ;)) är också förkyld, men han skulle vara ledig från dagis iaf, så det gör ingen större skillnad.

Undrar just om alla ska bli sjuka nu för att de vet att vi ska bort i helgen? Vi hinner nästan aldrig träffa vänner, men nu har vi en av dessa i det närmaste unika kompisdejter inbokade... skulle vara minst sagt typiskt, men inte ovanligt, att vi lyckades pricka in någon slags sjuka som hindrade att det blev av. Bara att vänta och se...


Every cloud has a silver lining?

onsdag, september 21, 2011

Ny kamera



Jag har köpt mig en länge efterlängtad systemkamera. Jag fick hem den igår så jag har absolut inte hunnit lära mig den ännu förstås, men jag har iaf hunnit testa lite. Vilken skillnad det är mot min skruttkamera som jag inhandlade i våras! Superskoj att fota med!

Nu blir det att plugga handboken och så ta en hel massa kort såklart.
Kul kul kul :)







Tävlingstips!




Jag var inne och morgonkikade på en av mina favoritbloggar: Att vara någons fru och där hittade jag ett tips om en tävling som bara inte gick att motstå. Bloggen House of Philia anordnar en tävling där man kan vinna Mateusporslin för 5000 kr! Jag älskar verkligen Mateusporslinet, tycker det är så fantastiskt vackert, så den tävlingen måste jag ju bara delta i :)


För att vara med i tävlingen gör man så här:


1. Gå in på Lännas möblers nätbutik och leta reda på din absoluta favoritprodukt i sortimentet.
Det var minsann inte det lättaste, här fanns ju hur mycket fina drömsaker som helst! Men mitt val föll i alla fall på taklampan Skygarden i vitt. Jag blev förälskad vid första anblicken! Den är så vacker så nackhåren krullar sig och skulle med lätthet förgylla vilket rum som helst hemma hos mig :)

2. Gör ett separat tävlingsinlägg i din blogg där du visar med valfri bild vilken produkt du valt.
Min bild är ju förstås på den fantastiska lampan här ovan. Visst är den vacker?

3. Skriv en motivering till varför just detta är din favoritprodukt.
Krulliga nackhår :)

4. Länka till Lämna möbler och din favoritprodukt och ha med Länna möblers logga.




5. Skriv en kommentar i tävlingsinlägget i House of Philias blogg.

Tävlingen pågår till torsdag 22/9 kl 12.00.

tisdag, september 20, 2011

Sensommar


I lördags hade vi helt fantastiskt väder!
Kanske var det sommaren som var här igen, bara för att säga hej då för i år. Det var varmt och solen strålade från klarblå himmel. I höstrabatten där aster, höstanemoner och kärleksört växer var det ett ihärdigt surrande av sensommarens kvardröjande humlor. En annan som verkligen älskade just kärleksörten var den här vackra fjärilen. Aldrig förr har jag stött på en så lugn fjäril! Nöjt satt den och sög nektar medan jag kröp riktigt nära och knäppte kort efter kort efter kort.



måndag, september 19, 2011

Inlagda rödbetor


I lördags skördade vi årets sista rödbetor, och igår hamnade de i burkar med lag. Två av burkarna fylldes med polkabetor, och i den tredje blev det både polkabetor och vanliga rödbetor. Nu är det bara att hoppas på att det blev gott också :)

söndag, september 18, 2011

Whoopie pie´s


Idag har jag för första gången bakat whoopie pie´s. De blev inte helt lyckade (de fulaste jag sett på nätet faktiskt), men goda! Och det är väl ändå huvudsaken när det handlar om fikabröd :)

Jag kör på bättre lycka nästa gång och allt det där... nästa gång kommer de att se ut som hos Sockerrus. Såklart ;)

fredag, september 16, 2011

Att få andas ut

(Foto från stock.xchng)

En tid har jag känt mig väldigt pressad. Tiden räcker inte till det jag måste, det jag behöver och det jag vill. Inte ens i närheten, och dagarna har varit en enda kamp för att hinna så mycket som möjligt, samtidigt som jag känt att jag ändå inte hinner någonting alls.
Simma, simma, simma med näsan precis över vattenytan...

Men nu. Viktiga beslut har tagits, och jag har släppt en stor börda. Nu ska jag äga min tid bättre. Och det är så skönt, så skönt! Att få andas ut.

tisdag, september 13, 2011

Fina presenter



Jag fyllde år nyligen och då passade jag på att önska mig några fina böcker. Eller i alla fall trodde jag att de skulle vara fina, jag har bara kikat på dem på Adlibris förut, så jag visste ju inte säkert förstås.
Glad kan jag konstatera både att jag hade lyckan att få båda dessa böcker i födelsedagspresent, och att de båda två är så himla jättefina!

Här ovan ser ni Supertanten av Elin Ek. En jättemysig bok som ska läsas, inte bara lagas mat ur. Jag har mest bläddrat runt och läst lite här och där, kikat på recept och njutit av mysig text än så länge. Den känns verkligen som en riktig skattgömma, med gamla härliga recept, på sånt som man minns från barndomen.

Mycket fina texter om vad det är att vara tant också :) Att jag är tant har jag accepterat (och omfamnat!) för längesedan (medan bra mycket äldre kvinnor än mig, i min närhet, fortfarande tror att de är 20, mysko...) Så den här boken passar mig som handen i handsken! Ett riktigt lyckopiller!




Fredagsmys av Emma Hamberg och Anette Rosvall - en så´n där bok som man blir glad av! Vackra bilder, vackert papper (ja, papperskvaliteten spelar roll!) och fantastiska recept. Jag har långsamt bläddrat igenom den och verkligen njutit av bilder och recept.
Sa till min man att vi kanske skulle ta och laga oss igenom den, då blir det drygt 2 års fredagar... han skrattade lite och sa att jag kunde ju blogga om det då, som Julie & Julia (underbar film, se den om ni inte gjort det!). Ja, vem vet, det vore kanske något... då har jag ju iaf ett inlägg i veckan att skriva ;)



Här ser ni något jag längtat efter länge! Fina franska vädurar. Världens bästa kaniner, så otroligt mysiga! Jag är uppväxt med sådana här underbara kaniner, och har länge velat skaffa mig egna nu som vuxen. Men som barnfamilj har det blivit att vi haft småkaniner istället, och dvärgvädurar är ju också fina, men det är inte samma sak. Barnens kaniner har gått bort under vinter och vår och vi skulle eg inte skaffa någon mer kanin förens nästa år, men så dök ett tillfälle upp, och på min födelsedag åkte vi och hämtade hem dessa vackra damer. Mina alldeles egna fina, tunga, goa, tant-kaniner!
Bara att få lyfta upp en så´n här bjässe kastar mig tillbaks till barndomens somrar och gör att lyckan bubblar lika fint i magen nu som den gjorde när jag var 11 :)

(I ärlighetens namn ska väl nämnas att det blev ett par små dvärgvädurar också, till stora barnen... men det är en annan historia ;))

torsdag, september 01, 2011

Luktärter





I år tog det väldigt lång tid för luktärterna att komma igång ordentligt. Men nu blommar de underbart vackert, för att inte tala om hur gott de luktar!




Favoritfärgen i år! Jag köpte en blandpåse med alla möjliga färger, den här ljust blå färgen är den allra vackraste i år tycker jag. Men iof så älskar jag även de vita, de mörkt sammetsröda, de charmigt chockrosa... ja ni fattar ;)




Luktärterna växer som ett improviserat vindskydd vid växthusets bakre gavel. Här hade jag tänkt att sitta, mellan äppelträd och växthus, med en bok och bara njuta av doften. Tyvärr kom blomningen igång så sent så det är lite för kallt att sitta där nu, men man får ta en lov förbi istället, bara för att sticka näsan i luktärterna.




Nej, jag vet. Det här är inga luktärter. Men höstanemonerna och syrenhortensian blommar vackrare än någonsin förr, så de förtjänar att få vara med ändå :)