onsdag, november 30, 2011

Att dela med sig


Vad är bra recept till för om inte för att dela med sig av? Så här kommer ett inlägg med recept som jag lovat en och annan bloggvän att få ta del av -saftiga lussebullar och underbar Jansson. Håll till godo :)

Det fina saffransbrödet
ur Annas Kakbok av Anna Bergenström

200 g smör
5 dl standardmjölk
2 kuvert (1g) saffran + 1 sockerbit
1 pkt jäst
1 krm salt
1-1,5 dl socker
0,5 dl ljummet vatten
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl

ev 1,5 dl russin i degen
1 ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt bli fingervarmt. Stöt saffran + en sockerbit i en mortel och tillsätt detta. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner äggen och rör om igen.

Ta undan ca 1 dl mjöl till utbakningen. Blanda russin i resten av mjölet (om man vill ha det) och rör ner det i degen. Arbeta degen kraftigt med trägaffel eller liknande. Låt den sedan jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1,5 timme. Värm ugnenn till ca 260 grader. Täck två plåtat med bakplåtspapper.
Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela först degen i 2 delar. Skär sedan varje del i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4  bitar. Rulla ut varje liten del till en S-form och lägg lussebullarna ganska tätt på plåtarna. Garnera med russin som trycks ned ordentligt. Jäs de utbakade bullarna i ca 10 minuter.
Pensla dem generöst med lättvispat ägg och grädda sedan ganska högt upp i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna väl täckta av en handduk.


Janssons frestelse 
ur Husmorsorna av Emma Hamberg & Anette Rosvall

1 kg vinterpotatis (ca 12 medelstora) i stavar
smör till formen
3 hackade gula lökar
25 ansjovisfiléer
4 dl grädde (+ev 1 dl till)
ansjovisspad
salt och peppar

Smörj en ugnsfast form och varva sedan potatisstavarna, löken och ansjovisen. Glöm inte att krydda lite också  (men tänk på att ansjovisen är ganska salt). Avsluta med ett lager potatis och häll sedan på grädde och lite ansjovislag över det hela. Klicka lite smör överst och sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter i 225 grader.
Titta till formen under tiden, det får inte bli torrt och inte heller bränt. Den ska bara vara underbart geggig.

(Jag använde asterix-potatis och en form som är ca 25*35 cm. Lade potatis, lök, ansjovis, lök, potatis, liiite salt, lite svartpeppar, grädde, lite ansjovisspad, smörklickar. Snäppet under mittfalsen i ugnen i ca 50 minuter blev perfekt i vår ugn. 25 ansjovisfiléer = 2 burkar Grebbestads Ansjovis Original.)


tisdag, november 29, 2011

Adventshelgen


Ja, här ser ni alltså mig och maken! Om man bortser från skägget och den bestämda posen hos tomtefar himself så är det riktigt likt faktiskt. De här tomtarna är inte så supervackra i sig, men eftersom de symboliserar oss så fint så finns de alltid i vårt sovrum i juletid :)


Hela helgen har det julstökats här hemma. Så härligt!
Vi var modiga också, och åkte till Ikea i lördags trots att det var löningshelg (jisses vad folk det var!!), och vi både överlevde och kom hem med lite fina fynd. Efter det bakade jag lussekatter och gjorde marknadsnougat. Jag och maken höll på och fixade till sena natten med att mysa till undervåningen och koka risgrynsgröt. Trots att det blev sent var det värt det, när man fick komma upp till julmysigt kök på adventsmorgonen.

På första advent åt vi risgrynsgröt till frukost (som vi alltid gör varje adventsmorgon - jag är en sucker för traditioner) och Janssons frestelse till middag. Det var förresten första gången jag gjorde Jansson så när vi upptäckte att det var världens godaste, var det extra kul. Dagen spenderades bla med att titta på julfilm med barnen som, också enligt tradition, fick en julfilm i första adventspaket. Det blev en helt underbart julig dag trots att det var +11 grader och grön gräsmatta utomhus :)

torsdag, november 24, 2011

Börjat plocka fram julen


Så mysigt att hjärtat tar ett extra skutt :)

onsdag, november 23, 2011

Morgonmys



Blurk vilken natt vi haft! Inte blev det mycket sömn och idag är jag minst sagt trött. Men advent är ju på gång och jag försöker ta lite i taget så jag inte dukar under av allt fixande på lördag. Så nu på morgonen har jag putsat undervåningens fönster och om en stund är det övervåningens tur.

Men först står kaffepaus och Bärgarns hejdlösa historier tillsammans med lillfis T på tur. Och så en underbar liten kardemummabiscotti som bakades igår eftermiddag. Det är så en grå novembermorgon ska tas :)




tisdag, november 22, 2011

Hemma igen


Resan gick jättebra, och jag och maken hade det hur lugnt och skönt som helst! Vi hade sovmorgon och tupplurar. Vilade innan maten och efter maten, och så lite till däremellan. Jag köpte en liten underbar ren som jag är helt kär i, och i min man är jag nog också lite extra kär efter att vi verkligen fått rå om bara oss själva och varandra :) Så resan var precis vad vi ville ha och önskade oss!

Idag och igår har jag börjat förbereda julen lite lugnt och försiktigt. Jag har sytt julgardiner till barnens rum, och satt upp dem vartefter de blivit färdiga. Inga avancerade sykonster precis, utan bara fixat till ändarna på färdig kappmetervara som jag köpt på Jotex. Precis lagom vad jag orkade med i grenen gardinsömnad för tillfället, faktiskt :)



fredag, november 18, 2011

Vila


Idag tar jag med mig min kära man, lämnar barnen, huset och katterna i mina föräldrars vård, och åker på Finlandskryssning. Hela syftet med vår minisemester är att slippa tänka på vad vi ska äta, slippa göra nå´t vettigt alls faktiskt, utan bara vila, äta och ta det helt lugnt. Det är inte utan ett visst pirr i magen vi åker idag, för även om 2 dygn verkar som en kort stund, så är det faktiskt allra första gången som vi åker någonstans utan våra barn. Och första gången som lillebror T ska somna utan att ha sagt godnatt till oss, vilket känns lite halvjobbigt för en halvfjantig mamma...

Men det kommer säkert bli bra, barnen kommer ha roligt med sin mormor och morfar, och jag och mannen kommer att få sovmorgon och kanske t o m ett och annat ostört samtal :)

Ha en härlig helg allihop!


onsdag, november 16, 2011

Frost


Jag längtar efter snö och riktig julkänsla! Men inatt har det i alla fall varit 5 minus och nu på morgonen låg det tjockt med frost i trädgården. Så vackert! (Syrenhortensia måste för övrigt vara en av de bästa växter som finns, den är vacker i knopp, underbar när den blommar och överblommad är den så där ljuvligt stannad i tiden. Och nu med frosten... helt underbar!)

Nå´t som inte är lika underbart är 2-årstrots. Pust och suck och stön... Jag har förunnats en ljuvlig liten trea som nästan alltid är på gott humör och strålar som solen mest hela tiden. Men nu har hans första trotsålder slagit till med full kraft och det är ett förfärligt gnällande dagarna i ända. Men ibland kan han inte hålla tillbaka sin inre gosboll, och då får man passa på att njuta och ladda batterierna inför nästa dust.



 




tisdag, november 15, 2011

Julhjärtan


Nej, helgen var ingen höjdare den här gången. Igår tänkte jag skriva ett inlägg om hur en del dagar bara blir... ja bajs, helt enkelt. Men istället så plockade jag fram symaskin och lite annat grejs och satte mig och började julpyssla.
Sydde två julhjärtan i polkafärg och smaskade på juleskum med polkasmak. Och vips så blev måndagskvällen precis vad jag behövde och en perfekt uppladdning inför resten av veckan :)



fredag, november 11, 2011

Disig novembermorgon



Idag är det riktigt disigt och rått ute. Lilleman och jag tog först en liten promenad för att hitta en traktor (men den hade åkt sin väg), sen då gick vi hem igen och försökte fånga en hackspett på bild. Det misslyckades... Efter det blev det en liten runda i trädgården innan vi knallade in i värmen igen.

Nu har vi haft en lugn morgon, och snart ska vi ta lunch för att sen sova lite middag. Lillfis är sur och supertrotsig och jag är så trött att jag nästan somnar där jag sitter. Tre nätter med urusel sömn tar ut sin rätt... kort sagt, vi behöver båda vila upp oss lite.

   Take the time to smell the roses :)


onsdag, november 09, 2011

Friskt vågat...


I lördags gjorde jag palt för första gången. Ingen av oss har tidigare ens smakat på palt, men jag har en bekant från Västerbotten som  fått mig nyfiken, och man måste ju våga testa nya saker. Jag, maken och lillebror T tyckte att det var riktigt gott! Stora barnen var mer skeptiska och det står väl inte direkt på deras matönskelista framöver.

Min vän sa att man inte skulle kasta paltspadet, det skulle man visst baka på. Sagt och gjort, i måndags bakade jag mjukkakor efter hennes recept. Det var inte riktigt lika bökigt som palten, men det tog sin tid. Men det var det värt, det blev verkligen jättegott. Och det bästa var att kunna säga till storbarnen, efter att de tryckt i sig macka efter macka, att brödet var bakat på palt ;)



tisdag, november 08, 2011

Lite jul


I fredags unnade jag mig lite julkänsla. Underbara Lantliv fick följa med hem, den är ett måste åtminstone till jul. Jag har mina gamla julnummer kvar och återkommer till flera av recepten varje år. Det här numret har jag bara hunnit bläddra lite i, men det ser lovande ut.

Jag var inne på Rusta ett varv också. Snabbt fick det gå eftersom maken och tre trötta barn satt kvar i bilen. Men även om jag inte hann gå runt och myskika på allt så kände jag mig väldigt nöjd ändå, eftersom jag fick tag på det jag var ute efter; en silverfärgad uggla. Dessutom fick en bonus i form av en tomteuggla följa med hem :) Jag vet inte varför, men jag är väldigt förtjust i ugglor. Inte bara nu när de är trendiga utan alltid, jämt och hela tiden!




Egentligen är det ju julgransprydnader, men jag får fixa nå´t annat sätt att sätta upp dem. I granen har vi bara plast så länge vi har små barn. I år bor det ju dessutom en kattunge här, så det känns som helt fel år att ta fram glaskulorna igen.

Jag har för övrigt kommit in i någon konstig julstress. Jag förstår inte varför, än är det långt kvar och jag har redan börjat lite smått med julklapparna, alltså har jag egentligen inget att stressa upp mig över. Men för att lugna nerverna lite ska jag nu börja göra listor och ta tag i julplaneringen på riktigt. Bättre det och att sen kunna slappna av lite :)

måndag, november 07, 2011

Söndagens mat och bak


Till lunch igår åt jag och maken trattkantarellsoppa. Väldigt snabbt och lättlagat, och perfekt för oss som har frysen full av svamp efter den fantastiska svamphösten!

Trattkantarellsoppa

Ca 2-3 dl förvällda trattkantareller
Smör
6 dl vatten
1,75 msk hönsfond
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Salt och peppar

Fräs svampen tills all vätska kokat bort. Tillsätt lite smör och fräs svampen en stund. Strö över mjölet, rör om. Tillsätt vatten, fond och vispgrädde. Rör om och låt sedan koka i 15-20 min. Smaka av och tillsätt ev lite salt och peppar efter smak.
Ät och njut!



Igår bakade jag ett jättegott och enkelt bröd. Älskar att det finns såhär lätta recept att ta till, där man inte ens behöver dega ner händerna, de dagar energin inte är på topp. Jag tyckte brödet blev jättegott, men nästa gång provar jag kanske att söta det lite, samt utesluter solrosfröna för att barnen ska gilla det bättre.

Formbröd

50 gr jäst
6 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
0,5 dl fiberhavregryn
0,5 dl psylliumfrön

Solroskärnor

Värm vattnet till 37°C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt de torra ingredienserna, bortsett från en knapp deciliter av vetemjölet som läggs åt sidan så länge. Bearbeta degen, gärna i maskin, tills den känns smidig. Om den klibbar, arbeta in lite vetemjöl i taget tills den slutar klibba.

Smörj 2 brödformar (1,5 liter) med lite matolja, var noga med att även smörja kanterna ända upp. Tryck ut degen jämnt i botten på formen, täck med bakduk och låt jäsa i 35-40 minuter.

Sätt ugnen på 200°C. Snitta brödet med en vass kniv, pensla eller spraya med vatten och strö över lite solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, ha gärna ugnens grillelement på under de sista fem minuterna för att få lite extra färg på brödet.
Lossa formen och låt brödet svalna på galler under bakduk.

Receptet kommer från Matklubben, men är anpassat efter vad jag hade hemma.

lördag, november 05, 2011

Ny i familjen


Igår utökades familjen med en kattunge! En 17 veckor gammal kattpojke fick flytta in här och försöka fylla en del av det tomrum som vår älskade hund lämnade efter sig när han flyttade.

Gammelkatten är väl inte helförtjust precis, men det kommer förhoppningsvis att ge sig snart. Han älskade också hunden och när katterna väl kommer överens kommer de nog ha stor glädje av varandra. Det är i alla fall vad vi hoppas på.



Knaskatt - när han blir uppgosad börjar han snutta sig själv på magen! Har aldrig träffat på en katt med den egenheten tidigare.


tisdag, november 01, 2011

Första november




I otakt är tiden. Eller kanske är det jag som är i otakt. Jag läser jultidningar, längtar efter glögg och planerar julklappsinköp. I trädgården blommar rosorna fortfarande.

Det är inget jag sörjer förstås, tvärtom! Speciellt den vackra vita Polar Star (om jag inte minns fel namn nu), som jag planerat att gräva upp och kasta bort eftersom hon aldrig återhämtade sig efter förra årets hårda vinter, gör mig väldigt glad. Det tog lång tid, men nu blommar hon och gör det länge dessutom, de här rosorna har stått ett par veckor.

Queen Elisabeth sätter knopp igen, och det är väl tveksamt om hon verkligen hinner att blomma en gång till i år, men jag gläds åt att hon iaf försöker :)