lördag, december 31, 2011

Nyårsafton



Med trädgårdens egna små fyrverkerier önskar jag alla ett riktigt
Gott Nytt År! 
På återseende 2012 :)

fredag, december 23, 2011

Julgodis i sista minuten


Da´n före da´n och skinkan står i ugnen!
Vi har (eller ja ja, vi försöker ha) en liten lugn stund framför tv:n och tittar på inspelade Jul med Ernst och laddar inför allt som ska göras under dagen. Det går sådär eftersom vi har tre speedade barn som längtar till julafton ;)

Såhär i sista sekunden tänkte jag komma med lite julgodistips, om nu någon har en liten stund över att svänga ihop något smaskigt till julfirandet. På översta bilden är det Rocky Road och receptet har jag hämtat hos Tomtens dotter. (Jag halverade receptet och det har räckt gott och väl, det blev massor!)



Sen har jag gjort Saffransfudge också, tipset hittade jag inne hos Lousie. Väldigt maffigt och sött godis, smaskigt till kaffet. Enkelt att göra, men ser svårt ut så det är ju ett plus om man vill imponera lite :)


Marmeladgodis svängdes ihop igår kväll. Det var första gången jag gjorde marmeladgodis och till nästa gång kommer jag att använda lite mer pektin eller kanske byta ut lite av socket mot gelesocker eftersom godisarna blev lite väl lösa. (Men ack så goda med ordentlig apelsinsmak!)   


Marmeladgodis
2 dl outspädd apelsinjuice
2 dl vatten
180 ml flytande pektin
5 dl strösocker

Strösocker till garnering.

Koka upp juice och vatten i en kastrull.
Blanda pektinet med 1 dl av sockret och rör ner i kastrullen, koka en minut. Sen tillsätts resten av sockret och så får blandningen koka ytterligare några minuter, tills sockret löst sig ordentligt. Skumma vid behov så att "soppan" är klar. Häll blandningen i en brödform med bakplåtspapper i. Låt svalna i minst 3 timmar och skär sedan bitar. Doppa bitarna i socker innan servering.

Julens absoluta favoritgodis har jag ingen bild på, men receptet kan ni hitta hos Underbara Clara. Det är en helt ljuvlig saffranskola som är bara SÅ god! Titta in hos henne, sno åt er receptet, koka kolan och njuuuut :)


Vi kan ju avsluta det här tipsinlägget med ett superfint julbröd som jag gör varje år. Det blir en riktigt stor och fin limpa, som både räcker till att lägga på julbordet och fylla frysen med. Dessutom är det en uppskattad present om man slår in den i några fina bakhanddukar.

Stor Jullimpa

50 g jäst
66 cl porter (rumstempererad)
2 tsk salt
0,5 dl olja
2 dl brödsirap
ca 22 dl (ca 1,2 kg) rågsikt
vetemjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av portern. Tillsätt resterande porter, salt, olja och brödsirap.
Arbeta in rågsikten lite i taget tills det blir en fast men smidig deg (helst i maskin, degen är tungarbetad). Forma en stor limpa, strö över lite mjöl och nagga med gaffel ända till botten. Jäs med bakduk på plåt i kyl (eller annat svalt, dragfritt ställe) i ca 5 timmar.
Sätt in limpan i 225 grader, sänk genast till 175 grader, grädda ca 1 timme och 30 minuter. (Vid behov täck med folie efter ca 45 minuter.)

Receptet kommer från Matmagasinet nr 12/2009.

måndag, december 19, 2011

Granen står så grön och grann


Igår gick vi på granjakt i skogen. Att det är svårt att bedöma storleken på granen när den står i skogen med ett lager snö på visste vi sedan tidigare, men nu fick vi det bevisat för oss ännu en gång. Granen är bra mycket större än vi trodde, men det gör inget. För den är också ännu jämnare och finare än vad vi först såg, och vi har ju ett riktigt stort vardagsrum så det funkar fint att smälla upp ett stort träd i rummet ;)

Nu är vardagsrummet underbart juligt och mysigt och doftar ljuvligt av hyacint och gran. Älskar´t!

fredag, december 16, 2011

Julklappar som gör skillnad. Och lite nötkräm.

     Foto: UNICEF/Pelle Bergström

"Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp."

Texten ovan är hämtad från UNICEFs bloggkampanj, och jag hoppas innerligt att ni som läser det här också väljer att delta i kampanjen. För tänk vad fantastiskt det är att så lite ansträngning som detta faktiskt kan rädda barns liv!

Själv handlar jag varje år några fältprodukter i gåvoshopen hos UNICEF och ger bort gåvobevisen i julklapp. Dessutom har vi som årlig tradition att köpa ett julkort tillsammans, jag och barnen. Vi brukar köpa oss en höna eller get från Hoppets Stjärna. Jag tror att det är ett bra sätt för att hjälpa till att uppmärksamma barnen på att alla inte har det så bra som vi. Och att alla kan göra något för att hjälpa andra.

torsdag, december 15, 2011

Vardagsrummet i advent


Vardagsrummet är mitt favoritrum i huset. Det är stort och ljust och rymmer både vila och lek, vilket är suveränt när man är två trötta föräldrar och tre leksugna barn i familjen. Tidigare hade vi ett lekrum på undervåningen, men numera bor lillebror där nere och på övervåningen finns stora barnens rum samt en leksakskorg och en barnmatta för lillebrors lekstunder.
När jag var yngre invaderades vårt hem (ett annat hus visserligen...) av julpynt och tomtegubbar, men numera drar jag inte på så hårt längre. Tror att det kanske har lite med alla grejer som finns framme ändå hela tiden, i form av barnens leksaker osv... det är skönt att inte ha allt för rörigt omkring sig.

På bilderna syns det knappt att det är pyntat alls, men lite röda inslag gör i verkligheten stor skillnad i vårt ljusa vardagsrum. Dessutom är korten inte helt nytagna, nu finns det både hyacinter och julstjärnor på plats också.... I helgen kommer även julgranen att få komma in, och då blir det ännu lite juligare :)



(Smärtsamt tydligt att jag måste ta tag i att byta dyna till min poäng-fåtölj...)

tisdag, december 13, 2011

Lucia


Idag är det redan lucia! Helt galet, jag tror att december går ännu fortare än vanligt i år. Lilleman har gått på julledighet från dagis och eftersom han missade luciatåget på dagis får han ju såklart nissa hemma istället. Han är väldigt nöjd över att tillbringa dagen som tomte kan jag lova :)

Just nu har vi lussedeg på jäsning och snart ska vi gå ner och baka oss lite nya lussekatter. Idag ska jag trycka ner glöggmarinerade russin i dem. Hittade tipset någonstans på nätet och tyckte det lät så gott, så nu hoppas jag att det verkligen blir det också!

måndag, december 12, 2011

Kitchig vinst


Titta vad jag har vunnit!
Världens kitchigaste burk, tillverkad av Tomtens dotter herself. Det här är min första vinst någonsin som jag lyckats kamma hem i en bloggtävling. Jag blev hemsk inspirerad och anmälde mig till alla möjliga utlottningar av bara farten, när ändå hade flyt, men näe... min första och enda vinst. Men hey, vad rosa den är :)

Den passar inte in här hemma för fem öre, men är en väldigt glad färgklick. Jag blir på gott humör varje gång jag ser den stå på skåpet i sovrummet! Men nu tror jag att det är dags att gömma undan den ett litet tag. I veckan kommer nämligen min mamma på besök, och jag har funderingar på att ge den i julklapp till henne. Skulle vara väldigt kul att få se hennes min när hon får något så totalt otippat av mig :)




torsdag, december 08, 2011

Äntligen kväll


Äntligen ligger alla barnen i sina sängar, mannen har tänt i pannan och alla de där mest nödvändiga sakerna är avklarade. Jag har satt ner rumpan i soffan, tagit med mig ett glas dricka och tänt ett av mina nya doftljus från Yankee Candle. Nu sitter jag här och känner hur axlarna långsamt börjar slappna av lite och bara väntar på att vardagsrummet ska börja dofta ljuvligt av "winter wonderland".
Det blir nog en härlig kväll av det här :)

onsdag, december 07, 2011

Morgonbestyr


Först såg vi till att få iväg storbarnen till skolan, sen gick jag och lilleman hem och bakade sockerkaka till skolans luciakväll.


Ute var det fortfarande ganska mörkt, så vi myste lite extra av adventsljusstakens sken. Ljusstaken står för övrigt uppe året om, tycker det funkar eftersom det bara är två ljus. Brukar dock inte börja tända den fören fram i oktober/ november när kvällarna är riktigt mörka.


En glittrig glad älg gör alla vinterdagar en liten skvätt roligare :)


Smeten blev som den skulle, kan ju inte bli annat med så noggrann övervakning...


Lilleman ritade en stund medan jag röjde upp i köket. Vi gjorde i ordning en liten hörna av avlastningsbordet, och det funkade ju bra som pysselhörna. Om man gör många ultraljud under graviditeten ökar tydligen "risken" för att barnet blir vänsterhänt, något som stämmer in på liten T. Han är den enda vänsterhänta i familjen.


Sen var det dags för vår fruktstund som vi har varje morgon T är hemma från dagis.


Det har snöat massor under morgonen, det vill inte riktigt lägga sig, men lite vintrigare än bara grön gräsmatta är det ju i alla fall.

 
Efter sockerkaksbak satte jag två (vita!) hyacinter i samma kruka som jag alltid använder till hyacinter i vardagsrummet.


I år blev jag inte nöjd med krukan hur mycket jag än sprang runt och provade ut platser åt den. Nähepp, det blev omplantering. Nu fick hyacinterna varsin kaffekopp istället...



En hamnade på ljushyllan.


Och en på brickan på vardagsrumsbordet. Där hamnade visst en liten ljustomte också, som T tyckte passade in finfint :)

En riktigt skön morgon hade vi. Nu har lillfis precis lagt sig för middagsvila och jag ska ta och äta lite lunch. Livet i skogskanten är allt en bra spännande historia ;)

tisdag, december 06, 2011

Knäckeri knäckera


Ikväll har jag äntligen fått lite tid att göra sån´t jag tycker att jag behöver och vill göra. Det blev det lite knäck och så degen till pepparkakshuset. Jag gör min knäck i micron, tycker det är enklast så :)

Microknäck

1dl socker
1 dl sirap
1 dl vispgrädde

Häll i värmetålig stor skål (jag har en Pyrex som rymmer kanske 3 liter).
Blanda väl och micra på full effekt i ca 4 minuter. Rör om och micra sedan i ytterligare 3-4 minuter. Testa om knäcken är klar med hjälp av kulprovet. Häll i knäckformar med lite hackad mandel eller kokos i botten (om man vill ha det förstås).
Jag har alltid mandeln för sig eftersom det både ger lite tyngd till formarna så att de inte välter lika lätt när man häller i knäcksmeten, och utan mandel direkt i smeten är den dessutom lite lättare att hälla.


söndag, december 04, 2011

Onsdagspyssel


Nej, jag är inte totalt veckovill. Jag vet att det är söndag idag, men det här är vad jag och min lillfis T pysslade med i onsdags morse.
Vi tog en sväng ut i skogen bakom huset, och kom hem igen med mossa, tallkvistar och en tjusig pinne. Stormen som var i början av veckan gjorde också att det fanns stora granrisruskor som låg avbrutna och bara väntade på att få komma hem och placeras i en zinkhink på trappen. Efter utepysslet gick vi in och planterade om en amaryllis och la mossa i krukorna i köket.

Lite missnöjd är jag över att jag i år inte har någon vit hyacint, de har varit slutsålda... Men jag kan inte överleva julen utan hyacintdoft så det fick bli en rosa istället. Hoppas kunna släpa hem en hel hög vita snart, så allt blir som det ska :)