måndag, januari 30, 2012

Frostmorgon


Måndag morgon och ute är det underbart väder!
- 11 och solen strålar från klarblå himmel, frosten glimmar och ett tunt lager snö ligger över gräset. Trots att jag är alldeles för tjock och trött för att egentligen orka röra mig i onödan så knölade jag mig ut ett litet varv i trädgården för att få chansen att ta lite favoritbilder; trädgård och natur. Men det är nästan omöjligt att få bra fokus när man balanserar en stor mage medan man hukar sig så gott det går :) Nåja, jag gjorde så gott jag kunde i alla fall...




Lookie lookie! Gröna knoppar på lilla syrenen. Det finns hopp om vår minsann :)

torsdag, januari 26, 2012

Ett halvt liv


Så lång tid har jag och min man varit tillsammans. Ett halvt liv.
Vi är båda 32 år gamla, och just idag är det 16 år sedan vi blev tillsammans. 16 år av sorg och glädje, av motgång och medgång. Av ilska och av kärlek. Det är lång tid, och jag är oändligt glad att vi har hållit ut de gånger som det hade varit enklare att lämna. Att vi vuxit samman istället för isär.

Det finns ingen annan människa som jag hellre skulle ha tillbringat de senaste 16 åren tillsammans med. Mitt halva liv.

onsdag, januari 25, 2012

Fetknopp


Sen vår lilla katt flyttade hem till oss har den äldre katten, nyblivna storebrodern alltså, blivit en riktig maffioso. Han lever numera med känslan att om inte han äter upp maten så kommer han troligen att svälta ihjäl. Bäst att äta alltså!

Resultatet är en väldigt tjock katt. Vår egen Katten Gustav. Diet är svårt att införa eftersom vi har en katt till som måste ha tillgång till mat, och tjockisen här är dessutom en suverän jägare som fångar mängder med sork. Men numera är slappardagarna över. Inget mer ligga inne och slappa hela dagarna, tjockkatten körs ut på morgonen och får snällt hålla sig utomhus till eftermiddagen. Sen om det hjälper återstår att se. Kanske ligger han bara och gäspar i någon buske hela dagarna, och då lär ju inte friska luften göra någon större skillnad.


Men vacker är han trots allt fortfarande.


tisdag, januari 24, 2012

Beroende

Har ni några beroenden? Jag menar inte cigaretter eller så, utan något annat, något som ni bara vill ha mer och mer av för att ni blir så glada av det? För att det ger den där lilla guldkanten?

Jag skulle nog säga att mitt sån´t beroende är böcker. Jag älskar böcker!

Jag kommer ihåg när jag var barn och fick hem ett bokpaket från någon bokklubb jag var medlem i. Hur jag gick och bar på den där boken. Fingrade på den, klappade på den. Hur lycklig jag var över att ha fått en ny bok.

Jag är nästan så fortfarande. Jag fingrar på mina nya böcker, tittar lite, pillar lite, och sen ställer jag upp dem i bokhyllan på min "olästa-rad" och njuter av att ha en liten samling fina upplevelser framför mig.
Numera blir det mest pocketböcker som hittar hem till mig. Både på grund av att de är billiga, men också för att de är behändiga. När jag läser en riktigt bra bok bär jag runt den överallt. Jag läser inte i sängen längre som jag gjorde när jag var yngre. Jag läser i soffan, framför Bolibompa, vid lunchen, vid frukost och närhelst jag har en liten stund över. Underbar verklighetsflykt mellan tvätthögar och snoriga barnnäsor, helt enkelt.

När boken är utläst hamnar den i bokhyllan igen. Kanske lånar jag ut den till mamma eller svärmor, eller kanske får den stå där i hyllan och skämmas för att den var usel, eller bara som en påminnelse om en fantastisk historia som jag nu bär med mig inombords. En del av böckerna blir lästa igen och igen. De där magiska berättelserna, som liksom är skrivna för mig. För att ge mig visdomsord på vägen, eller tröst när den så väl behövs. En del av dem behöver jag bara titta på för att känna sorg eller glädje, samma känsla som jag fick av boken när jag läste den för kanske ett år sedan. Eller tio. Och en del av dem är bara där som tidsfördriv, underhållning eller någonstans att vila tankarna när man behöver lämna det riktiga livet en stund.

lördag, januari 21, 2012

I det andra paketet

 Jag lovade ju för ett tag sedan att jag skulle visa vad det var i paket nummer två. Det där som min man hämtade ut från posten, och som var jättefint och mjukt.

Det var de här sötnosarna.
En snuttefilt med världens sötaste dinosaurhuvud, mjuk som ett moln. Den kommer från Frans & Friends och när jag köpte den fick jag även med en supersöt liten skallra som present. Sån´t uppskattas!

Och vem ska ha de här finfina sakerna nu då?
Jo bebisen såklart :)

(Och till er som känner mig på Facebook så ber jag er att inte outa mig där. Jag vill vara lite hemlig med graviditeten tills bebis har anlänt.)

onsdag, januari 18, 2012

En fin award!



Jag har fått en fin award från Tomtens dotter! Tänk vad glad man kan bli för en så´n liten gest ändå :)
Tack Erica - Tomtens dotter!

Liebster är ett tyskt ord som betyder ”käraste” och utnämningen ges bara till bloggar med färre än 200 följare/prenumeranter.

Det är en utmärkelse som uppmärksammar fina, inspirerande bloggar, inte bara de bloggar med tusentals läsare, utan även de lite mindre.

När man får utmärkelsen gör man följande:
* Tackar den som givit utmärkelsen och länkar!
* Skriver ner 5 bloggar som man lämnar awarden vidare till, och meddelar detta med en kommentar hos dem.
* Till sist hoppas man att de utvalda vill lämna utmärkelsen vidare.



Nu ska jag alltså skicka den här awarden vidare, och även om det är svårt att välja, så gör jag det till de här fina bloggarna:

Varken mer eller mindre - En vardagsblogg med betraktelser från mammalivet och med glimten i ögat.

Sara Lovisa - Också en vardagsblogg, med en ung och opräktig kvinna som visar att livet inte alls behöver vara perfekt för att det ska dugas att bloggas om.

Under regnbågen - Ytterligare en vardagsblogg. Den här tjejen har jag lärt känna genom bloggandet, och hon är väldigt speciell, med ett extra stort hjärta :) Dessutom gör hon fantastiskt fina trådarbeten som blir finfina presenter till sig själv eller någon man tycker om.

Anhalt Annika - Igen... en vardagsblogg. Med skinn på näsan och massor av humor!

Pastill av Fröken Pyssel - En pysselblogg.  Jag älskar att pyssla, och även om jag inte hinner med som jag vill själv för tillfället, så är det jättehärligt att titta in hos Fröken Pyssel och njuta av alla fina saker hon skapar och riktigt frossa i pysselinspiration.


måndag, januari 16, 2012

Utslagen


Jag är så slut, utslagen och helt färdig. Vi har haft ännu en mindre lyckad helg.

Lördag morgon - dottern gör ultratidigt toabesök och väcker hela familjen medan hon tjoar efter vuxenhjälp. Vi försöker vila en stund till innan vi tar frukost - går sådär. Innan frukost upptäcks världens största kattspya, efter frukost kräks dottern lite hejsan svejsan i sitt rum och i badrummet. Sen upptäcker vi att en katt har kissat på sonens matta. Vi känner oss inte längre helt laddade inför resten av dagen...

Julen städas ut iaf, men utan vår traditionella julgransplundring och pangande av pepparkakshus. Känns orättvist när dottern inte kan vara med. Jag ägnar hela dagen åt att plocka bort julpynt och städa, sakta går det men det blir gjort iaf. Maken fixar utejobb och dottern sover. Efter middagen börjar jag må lite kymigt... Hmm, jag var nog bara för hungrig innan maten? Eller?

Näe, så var det inte för sen spenderas hela kvällen och natten med att rejsa mellan säng och toalett. Fy sjutton vad dålig jag blev! Helt slut, helt uttorkad och ont precis överallt vände det äntligen vid 4-tiden på morgonen. Söndagen spenderades slumrandes på sängen och idag har jag också mest legat lågt. Snart ska jag pilla i mig lite mat för första gången på 2 dygn och sen hoppas jag bli lite mer på banan igen.

Så där ja, nu har jag gnällt av mig 2 gånger på drygt en vecka. Det artar sig ;)

fredag, januari 13, 2012

Tjugondag Knut

 Idag ska julen enligt tradition dansas ut. Men vi väntar nog tills imorgon, för idag är jag så trött så trött och ska man ha julgransplundring med tre barn behövs ett visst mått av tålamod. Tålamod som jag liksom känner redan har tagit slut till annat...

Men jag tänkte i alla fall passa på att sammanfatta julen lite grann här på bloggen. Kanske blir bra tips inför nästa år för någon, och det blir definitivt en bra kom-ihåg-lista för mig själv.

Pepparkakshuset
Det gjordes med hjälp av mallen jag köpte på Åhlens, och blev väldigt litet, vilket var toppen för då passade det på hyllan i köket. I skydd från både världens glupskaste katter och pilliga 2-åringar :) Degen ur Vår Kokbok blev stenhård och alldeles för tjock för  att det skule bli snyggt, men charmigt snett blev det ju iaf.
Annan deg nästa år alltså!

Bästa julklapparna
Hello Cupcake av Leila Lindholm. Sockersöt och vacker och så mysig att bläddra i. Jag har inte hunit baka något ur den än, men jag tänkte inviga den nu i helgen. Om nu energin infinner sig. Saffranscupcakes till julgransplundringen låter väl som en finfin idé?

Och så favoriten framför andra: nya köksklockan! Den passar så perfekt in på köksväggen och jag blir glad varje gång jag ser den.

(Sen fick jag en superfin och rejäl mortel också, som också tillhörde favoritklapparna, men den glömde jag förstås att ta kort på.)

Bästa julpysslet
Alla pinnarna jag hängde upp! Den i sovrummet har jag ju visat förut, men sen hängde jag även upp i barnens rum. Perfekt för allt det där skol- och dagispysslet som elaka mamman inte släpper in i julgranen. Jättefint blev det med deras egenpysslade julprydnader samt deras ömtåliga saker som bäst hänger lite utom räckhåll.

Bäst på julbordet
Waldorfsallad var nytt på julbordet för i år. Hemskt gott och fräscht och blev helt klart min nya favorit. Hos Tomtens dotter finns receptet som jag använde mig av. (Jag glömde valnötterna, men det blev jättegott ändå.)

Godaste julgodiset
Ljuvlig saffranskola på Underbara Claras vis och polkaknäck baserad på mitt vanliga knäckrecept . Bara att tillsätta ca 0,5-1 dl polkagrisar (krossade i mortel) efter att kulprovet gjorts. Mums!


Så med den här lilla listan önskar jag alla en trevlig Tjugondag Knut och en riktigt skön helg!

torsdag, januari 12, 2012

Gladsaker


 Igår kom maken hem med några paket han hade hämtat ut på posten åt mig. Riktiga gladsaker, vilka verkligen gjorde min dag!
Jag har nämligen tagit ett bokklubbserbjudande. Jag brukar faktiskt inte falla för frestelsen nu för tiden, mest  eftersom jag lärt mig att jag jag är urusel på att komma ihåg att avbeställa och i längden brukar det bli billigare att köpa sina böcker på nätet ändå. Men den här gången kunde jag inte motstå. Jag hade ju hur som helst tänkt beställa just den här fotoboken, och jag är pinsamt svag för kokböcker. Dessutom medföljde riktigt fina skålar från Rörstrand, och skålar kan man ju aldrig få för många av. Ja, ni hör ju vad många oemotsägliga argument det fanns för att nappa på erbjudandet!

Jag har inte så mycket som öppnat böckerna ännu, bara fingrat lite på dem. Men ikväll ska jag sätta mig och bläddra och se vad det egentligen är jag har köpt. Jag hoppas på mycket nya insikter om fotografering, och en massa god matinspiration :)



Sen var det faktiskt ett paket till med hem från posten... kanske visar jag upp det innehållet imorgon. Fint var det. 
Och mjukt :)

onsdag, januari 11, 2012

Utmanad: Bästa och sämsta köp 2011


Börjar med att tacka för snälla tillrop och förståelse för mitt gnällinlägg. Det kändes ganska skönt att få gnöla av sig lite och få det ur systemet. Just nu har vi bara en bil som inte samarbetar (peppar, peppar...) och den ligger maken under just nu och försöker lappa ihop. Kan säga att jag är väldigt glad över att ha en så teknisk och händig man som jag har. Brukar skämta om att min karl måste vara rik eller händig, och eftersom han inte är rik så är det ju tur att han är så himla händig :)

Hur som helst...
Jag har blivit utmanad av Jos - Varken mer eller mindre att lista mina bästa och sämsta köp under 2011. Nu hade jag ju tänkt göra ett fint inlägg, med bilder på alla grejer och så, men då kommer jag nog aldrig till skott. Så här är listan. Utan bilder och utan inbördes ordning:

Bästa köpen 2011:

1. Min kamera! 
Så väldigt efterlängtad. Jag har velat ha en systemkamera hur länge som helst, men trodde att det skulle ta flera år till innan den ens skulle vara i närheten av att hamna på prioriteringslistan. Men så kom det en liten öppning och vips så hade jag klickat hem en Nikon D3100. Långt ifrån det flådigaste man kan ha i kameraväg, men en väldigt bra kamera jämfört med min lilla kompaktkamera. Bara ljudet när jag knäpper korten får mig larvigt glad :)

2. Nya tv:n
Vi levde med vår gamla tjock-tv tills bilden konstant började skifta mellan grön- och rödtonad. Då blev det lite väl störande och vi skaffade oss en lite större plattis som vi hängde på väggen. Gjorde under för filmupplevelsen från soffhörnet.

3. Min bil
Efter att ha semestrat med tre barn på rad i baksätet på V70: n slog vi fast att vi var tvungna att skaffa större bil. Sprida ut de ständigt retandes småaporna lite, så att de skulle komma att sitta utom pet-avstånd ifrån varandra. En stooor familjebuss införskaffades och det är guld! En vanlig biltur framkallar inte längre ångest hos föräldrarna och barnen får helt enkelt göra något annat är att driva varandra till vansinne genom ständiga tjuvnyp.

4. Sängen
Vi har sagt i åratal att vi borde skaffa en ny sängram, men det har liksom aldrig blivit av. Nu i höstas trillade jag dock över en blocketannons på en rejäl furusäng i fulaste gulton för bara 300 kr. Vi har inte hunnit måla den ännu, men i vårdagarna ska det bli av, och då kommer den bli jättefin. Just nu är modellen fin och färgen hemsk. Men jag kan leva med det furugula, för det uppvägs av att resårbottnarna inte envisas med att glida isär mest hela tiden längre.

5. Wii balance board + Active Fit
Aldrig förr har jag tyckt att det var roligt att träna, men med min balance board blev det faktiskt det. Och ihop med bra kost blev det resultat också, både på vågen och med flåset. Just nu har den dock semester, men det känns tryggt att veta att den väntar på mig när jag är redo att sätta fart igen.

Slänger in en bonus på bäst-listan eftersom jag ändå har färre på sämst-listan.
6. Taklampan i vardagsrummet
Älskar den! Vackert ljus och vacker modell. Dessutom ett fynd, vilket jag gillar :)


Sämsta köpen 2011:

1. Min kamera!
Ja, inte min systemkamera då, utan den lilla rackaren Nikon Coolpix L23 som jag köpte tidigt i våras när min gamla kompaktkamera slutade fokusera som den skulle. Den nya tog faktiskt sämre bilder än min nästan 6 år gamla, trots att den nya är på 10 megapixel och den gamla var på bara 6. Den funkar dessutom inte som den ska riktigt. Billig var den, dålig är den.

2. Gotlandssemestern
Visserligen ingen direkt grej, men ändå...
Jo, alltså. Att boka lite av en drömsemester på Gotland, där man ska bada i havet, titta på russen på Lojsta, upptäcka spännande fornlämningar tillsammans med barnen och sen bli sittandes i husvagn i mer än en vecka. Näe... ingen hit. Vi spenderade 9 dagar på Gotland, varav 2 bjöd på sol. Resten av tiden regnade det. Och ja, där satt vi i en liten husvagn med tre rastlösa barn...(Måste i rättvisans namn tillägga att barnen var nöjda ändå. De har kortare minne än sina föräldrar och fossilplockning och de sista dagarnas sol gjorde Gotland till en lyckad upplevelse för dem trots allt. Och det är ju bra!)

3. Svindyr kurslitteratur
Till en kurs som jag inte hade möjlighet att slutföra. Inte ett jättebra köp alltså, även om det var ett nödvändigt köp just då.

4. Hmm...
Nej, nu kommer jag faktiskt inte på mer till listan. Vi är inga storkonsumenter i den här familjen. Vi har oftast en skapligt tajt ekonomi som inte tillåter allt för stora utsvävningar, vilket gör att de flesta inköp är väl genomtänkta och ofta efterlängtade. Fördelen med det är väl just det; att risken för misslyckade köp minskar.

Den som känner sig manad får gärna anta utmaningen och föra den vidare på sin blogg :)

tisdag, januari 10, 2012

Bajs


Jag är egentligen inte mycket för gnäll. Jag tycker inte att det är särskilt konstruktivt, och det får mig sällan att må bättre, utan snarare att gräva ner mig i bekymmer och elände. Nej, jag föredrar att försöka tänka positivt eftersom jag med åren lärt mig att jag faktiskt mår bättre av det.

Men alltså... ibland blir det bara för mycket.
Nu är det helt klart för mycket, så nu kommer jag att gnälla. För jag orkar bara inte mer skit. Det måste måste måste vända nu.

I fredags skulle det fixas med vattenpumpen (som alltså förser huset med allt inkommande vatten). Detta skulle ske i förebyggande syfte eftersom vi visste att den började bli lite trött och därför skulle ett mindre ingrepp göras för att rädda livet på den. Jo men visst. Resultatet blev att den drog sin sista suck. Min man har i princip bott ute i brunnshålet mellan fredag förmiddag och sen söndag kväll. 2,5 dygn utan vatten och mycket fattigare har vi nu en ny pump.

I söndags skulle jag passa på att veckohandla tillsammans med storsonen. Jo men visst. Bilen vägrade starta, sattes på laddning och vi fick snällt vänta och åka in på eftermiddagen och handla lite snabbt innan stängning istället (tills maken skjutsat runt på vattenpumpar färdigt och hans bil blev ledig).

Och så nu på morgonen. Barnens jullov är slut, vi har äntligen vatten och två fungerande bilar. Jag skulle lämna av barn i skola och dagis och sen få vara lite ensam för första gången på flera månader (eftersom jag stod med trasig bil nästan hela nov-dec har liten haft långledigt från dagis). Storbarnen var laddade och icke-bråkiga för en gångs skull (morgnar är annars vår svaga punkt) och lilleman supertaggad för att åka til dagis. Maken inte så laddad kanske, men däremot lite sen... Nähe, hans bil startade inte. Han ringde efter hjälp att dra igång den och hjälp kom. Men nej, bilen ville inte ändå. Som tur var fick han då skjuts till jobbet.
Och en timme senare när jag och barnen ska iväg startar inte min bil heller?! Storbarnen fick stressgå till skolan eftersom vi var sena (inte för att åka, men väl för att promenera), och lilleman blev snuvad på sin dagisdag.

Och jag? Jag bara känner hur jag börjar få en aning svårt att hålla humöret uppe... Orken börjar minst sagt ta slut. Så snälla högre makter, ödet eller what ever... det är dags för lite medflyt nu. Snälla?

lördag, januari 07, 2012

Planeringsdags


Ja, så var man igång då!
Med årets trädgårdsplanering alltså. Har satt lite guldkant på dagen genom att drömma mig bort på fröfirmornas hemsidor bland tomater och pumpor. Har även kommit fram till att jag har ett något stört förhållande till pelargoner. Jag vill fröså en hel massa fina mulliga, krusiga ljusrosa och vita pelargoner, trots att jag har ett tjugotal från i fjol att ta hand om redan. Vet inte var jag ska göra av dem alla, men jag vill och vill och vill :)

Drömma sig bort har för övrigt varit ett måste idag. Vi har varit utan vatten i snart ett och ett halvt dygn, och det är ingen jättehit när man är fem i familjen som måste dricka och kissa mest hela tiden... Min man bor praktiskt taget nere i brunnshålet och försöker åtgärda problemet, och guuuud vad jag hoppas att det fixar sig snart!

onsdag, januari 04, 2012

Årets första semlor


Igår gav jag efter för ett hemskt sug jag haft ett par dagar. Suget efter semlor! Jag hade det mesta som behövdes hemma, så det var bara att sätta igång att baka, och så fick maken köpa med sig vispgrädde och mandel hem. Semlorna lades ihop och avnjöts sedan på kvällen och de var helt underbart goda!


Äras den som äras bör; här hittar ni receptet!
(Jag gjorde 10 bullar av degen, och det blev lagom stora semlor av det.)

måndag, januari 02, 2012

Vår nyårsafton


Först hade vi en lugn morgon, sen åkte vi och tittade lite på ett hus som jag är lite kär i, men som har fel läge. Efter det var det dags för lunch, och enligt tradition (som vi startade i fjol) blev det korvgrillning i trädgården.  Hemskt mysigt :)


Jobbigaste, hungrigaste katten var med såklart.


Sen tog jag en liten promenad i skogskanten, och påmindes återigen om varför jag älskar närheten till skogen så mycket...






Så här kul utestund hade vi. Kanske syns det att det blev grillade marsmallows till lunch-efterrätt ;)


Sen var det innemojs som upptog resten av dagen, matlagning och annat vardagsgrejande.
Ljuvlig middag slukades och efter det var det fyrverkeridags. Jag gillar inte raketer, men maken och barnen ville så gärna så jag föll till föga och lät familjen inhandla ett litet paket med smällare. Maken skötte fyrverkerierna medan jag stod och höll alla barn på plats på säkert avstånd.


Till efterrätt hade jag gjort pannacotta med jordgubbssallad. Mums! Det var första, men inte sista gången jag gjorde den desserten kan jag lova.

Resten av kvällen tillbringades i soffan framför några barnfilmer och vid tolvslaget skålade vi vuxna och de två äldsta barnen i Pommac, precis som man ska. När barnen var lagda och grannarna slutade smälla raketer gick vi dödströtta till sängs, rätt lättade över att det äntligen var tillåtet att få gå och sova :)