torsdag, september 26, 2013

Hönapöna Malin och tuppen Kurt




Vi har blivit med höns igen! Det är fantastiskt kul faktiskt. Att få gå ut till hönorna och kaninerna tillsammans med de små barnen. Mata, prata, klappa och titta. Det har fattats mig, mer än vad jag själv förstod. Men är man en lantis i själ och hjärta, så behöver man höns. Så är det bara. 

Och ja. Hönan heter Malin. Döpt av min fyraåring, efter en av mina bästa vänner. Som han är lite förälskad i :) Tuppen heter Kurt. Döpt av mig, efter min mans chef. Som jag inte är lite förälskad i. Men som har ett bra gubbigt namn, vilket alla tuppar behöver.

tisdag, september 17, 2013

Förskolans vara eller icke vara



Det är inte lätt det här med förskolebiten. Min pojke gillar verkligen att gå på dagis. Leka med kompisar, ha tillgång till en liten lekplats ute osv. Men nu har kommunen ändrat spelreglerna, så nu i höst när jag är hemma med lillasyster, får han bara vara där 8-11. Det blir lite tjorvigt. 
Vi har förskola i grannbyn, och har därför valt att bara nyttja förskolan under tre dagar i veckan. Dessa dagar ska jag packa in och ur lillasyster, och åka 1 mil t o r,  två ggr under de här tre timmarna. Och T själv tycker att det är så tråkigt att inte få äta lunch på dagis, så han ser ingen direkt mening att ens åka dit. 

Nu är han inne på vecka nr två av att vara helt hemma med mig och sin syster. Jag har problem med en fot och kan inte köra bil, så då har det fått bli så. Och han är så mycket gladare, mer harmonisk, med jämnare humör. Jag kan inte låta bli att undra om det inte sliter på honom, lika mycket som på mig, med våra stressiga dagisdagar. Om han borde få tillbringa hela hösten hemma med oss istället. De leker så bra, han och hans lillasyster. Och vi går på små promenader med valpen, går ut i skogen, tar hand om kaninerna. Har det allra oftast rätt skönt, avslappnat och bra. 
Men jag vet inte. Han är ju fyra år, han kanske har behov av den sociala biten.
Jag känner mig splittrad. 


lördag, september 14, 2013

Banankaka ftw


I onsdags fyllde jag år. Och i brist på bananbakelser, som är mina favoriter, bakade jag banankaka. Hälsokaka kallas den i receptet, och bara namnet gör ju att en extra bit gärna slinker ner utan minsta dåligt samvete. 

Jag säger inte att den var lika god som en bananbakelse (inget är lika gott som bananbakelse), men ändå. Tillsammans med lite vispad grädde - jättegott! Väldigt jättegott till och med.


fredag, september 13, 2013

Magisk septembermorgon





Det är sällsamt tyst ute. Fuktigt och liksom mjukt. Som att vara under ett täcke.
Om trollen skulle kika fram ur skogskanten, eller älvorna komma smygande över den nyslagna vallen. Skulle knappt bli förvånad.

tisdag, september 10, 2013

Veckans matsedel


En del av varför jag bytte tillbaka blogg, nu när bloggsuget kom tillbaka lite, var att jag märkt hur jag har sökt mig tillbaka hit under året som gått. Letat bland recept efter saker jag lagt upp här för längesedan.
Så nu tänkte jag att jag skulle börja samla mina veckomatsedlar här också. Jag har dem på papper, jag har testat en särskild app, jag har dem i anteckningarna på paddan... Vet aldrig riktigt var jag ska leta, när jag vill hitta mina egna enkla matförslag till trötta vardagskvällar. Men här? Då borde jag ju rimligen hitta dem igen.

Matsedeln v 37 (i frysrensningens tecken):

M. Falukorv, makaroner, stekt vitkål
T. Het fisksoppa
O. Kycklinggryta med vitlök, ris, brysselkål
T. Falukorvsgratäng med palsternacka, potatismos, kålmos
F. Kantarell- och köttfärsstroganoff, spagetti, lchf-spagetti
L. Falukorv och makaroner, brysselkål
S. Hemmagjorda hamburgare, kroketter, kålrotspomme, hemmagjord chilibea

måndag, september 09, 2013

En helg av firande



Min yngsta son fyllde 4 år förra måndagen. Fyra år! Känns som han kom till oss ungefär igår. Plus att han liksom är TREÅRINGEN personifierad. Han är den där busiga, finurliga, nyfikna lilla ungen, precis som jag tänker mig en treåring. Men hur som helst. Nu är han fyra. Snart arton. Tiden springer. 


I helgen firade vi hans födelsedag med släkten. Ena halvan i lördags, andra halvan i söndags. Vi har fikat och fikat och fikat. Ändå har jag fika kvar fortfarande. Till eftermiddagskaffet idag kommer det att bli browniekaka och grädde. Inte för att jag klagar alltså ;)

onsdag, september 04, 2013

Skogspromenad





Den här hösten tar sin början på ett väldigt fint sätt tycker jag. Helt underbart med de här soliga, varma dagarna, som är någon slags blandning mellan sensommar och höst. Fleecejacka och mössa på morgonen, t-shirt på eftermiddagen. En skön tid. 

Igår gick vi på en förmiddagspromenad i skogen. Ett slags test, för att se om det går att promenera i skogen med en ettåring, en fyraåring och en fyra månaders hundvalp. Och det gjorde det. Väldigt bra tom, och vi hade en riktigt mysig timme, där vi strosade fram i ettåringsfart. Det lektes med pinnar, petades på svampar, och tittades efter hackspettarna som vi hörde däruppe i trädtopparna.
Barnen glada över äventyret, monsterhunden lycklig över friheten och jag nöjd över att få en stunds ro. 

måndag, september 02, 2013

Nämen hej!

Jag har drabbats av hemlängtan. Det blev med den här bloggen, som det kan bli när man flyttar. Gammalt och invant tråkigt byts mot något nytt och lite mer spännande. Men. Efter ett tag. Hemlängtan! Till det vana, trygga. Där all historia finns, där man lämnat bitar av sig själv.

Till sin före detta bostad kan det vara svårt att flytta tillbaka. Men till en blogg? 
Fullt möjligt faktiskt.