onsdag, november 30, 2011

Att dela med sig


Vad är bra recept till för om inte för att dela med sig av? Så här kommer ett inlägg med recept som jag lovat en och annan bloggvän att få ta del av -saftiga lussebullar och underbar Jansson. Håll till godo :)

Det fina saffransbrödet
ur Annas Kakbok av Anna Bergenström

200 g smör
5 dl standardmjölk
2 kuvert (1g) saffran + 1 sockerbit
1 pkt jäst
1 krm salt
1-1,5 dl socker
0,5 dl ljummet vatten
2 medelstora ägg
16-17 dl vetemjöl

ev 1,5 dl russin i degen
1 ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt bli fingervarmt. Stöt saffran + en sockerbit i en mortel och tillsätt detta. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner äggen och rör om igen.

Ta undan ca 1 dl mjöl till utbakningen. Blanda russin i resten av mjölet (om man vill ha det) och rör ner det i degen. Arbeta degen kraftigt med trägaffel eller liknande. Låt den sedan jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1,5 timme. Värm ugnenn till ca 260 grader. Täck två plåtat med bakplåtspapper.
Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela först degen i 2 delar. Skär sedan varje del i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4  bitar. Rulla ut varje liten del till en S-form och lägg lussebullarna ganska tätt på plåtarna. Garnera med russin som trycks ned ordentligt. Jäs de utbakade bullarna i ca 10 minuter.
Pensla dem generöst med lättvispat ägg och grädda sedan ganska högt upp i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna väl täckta av en handduk.


Janssons frestelse 
ur Husmorsorna av Emma Hamberg & Anette Rosvall

1 kg vinterpotatis (ca 12 medelstora) i stavar
smör till formen
3 hackade gula lökar
25 ansjovisfiléer
4 dl grädde (+ev 1 dl till)
ansjovisspad
salt och peppar

Smörj en ugnsfast form och varva sedan potatisstavarna, löken och ansjovisen. Glöm inte att krydda lite också  (men tänk på att ansjovisen är ganska salt). Avsluta med ett lager potatis och häll sedan på grädde och lite ansjovislag över det hela. Klicka lite smör överst och sätt in formen i ugnen i ca 45 minuter i 225 grader.
Titta till formen under tiden, det får inte bli torrt och inte heller bränt. Den ska bara vara underbart geggig.

(Jag använde asterix-potatis och en form som är ca 25*35 cm. Lade potatis, lök, ansjovis, lök, potatis, liiite salt, lite svartpeppar, grädde, lite ansjovisspad, smörklickar. Snäppet under mittfalsen i ugnen i ca 50 minuter blev perfekt i vår ugn. 25 ansjovisfiléer = 2 burkar Grebbestads Ansjovis Original.)


4 kommentarer:

Att vara någons fru sa...

De recepten tackar man för!

jos sa...

Toppen!! Tack snälla :)

Erica AKA Tomtens Dotter sa...

Älskar Anna Bergenström!
Annas Mat är min favvokokbok all time. Men dina lussebullar ser finare ut än vad mina brukar göra...

Karin sa...

Åh va de såg mumsiga ut! =)