onsdag, januari 11, 2012

Utmanad: Bästa och sämsta köp 2011


Börjar med att tacka för snälla tillrop och förståelse för mitt gnällinlägg. Det kändes ganska skönt att få gnöla av sig lite och få det ur systemet. Just nu har vi bara en bil som inte samarbetar (peppar, peppar...) och den ligger maken under just nu och försöker lappa ihop. Kan säga att jag är väldigt glad över att ha en så teknisk och händig man som jag har. Brukar skämta om att min karl måste vara rik eller händig, och eftersom han inte är rik så är det ju tur att han är så himla händig :)

Hur som helst...
Jag har blivit utmanad av Jos - Varken mer eller mindre att lista mina bästa och sämsta köp under 2011. Nu hade jag ju tänkt göra ett fint inlägg, med bilder på alla grejer och så, men då kommer jag nog aldrig till skott. Så här är listan. Utan bilder och utan inbördes ordning:

Bästa köpen 2011:

1. Min kamera! 
Så väldigt efterlängtad. Jag har velat ha en systemkamera hur länge som helst, men trodde att det skulle ta flera år till innan den ens skulle vara i närheten av att hamna på prioriteringslistan. Men så kom det en liten öppning och vips så hade jag klickat hem en Nikon D3100. Långt ifrån det flådigaste man kan ha i kameraväg, men en väldigt bra kamera jämfört med min lilla kompaktkamera. Bara ljudet när jag knäpper korten får mig larvigt glad :)

2. Nya tv:n
Vi levde med vår gamla tjock-tv tills bilden konstant började skifta mellan grön- och rödtonad. Då blev det lite väl störande och vi skaffade oss en lite större plattis som vi hängde på väggen. Gjorde under för filmupplevelsen från soffhörnet.

3. Min bil
Efter att ha semestrat med tre barn på rad i baksätet på V70: n slog vi fast att vi var tvungna att skaffa större bil. Sprida ut de ständigt retandes småaporna lite, så att de skulle komma att sitta utom pet-avstånd ifrån varandra. En stooor familjebuss införskaffades och det är guld! En vanlig biltur framkallar inte längre ångest hos föräldrarna och barnen får helt enkelt göra något annat är att driva varandra till vansinne genom ständiga tjuvnyp.

4. Sängen
Vi har sagt i åratal att vi borde skaffa en ny sängram, men det har liksom aldrig blivit av. Nu i höstas trillade jag dock över en blocketannons på en rejäl furusäng i fulaste gulton för bara 300 kr. Vi har inte hunnit måla den ännu, men i vårdagarna ska det bli av, och då kommer den bli jättefin. Just nu är modellen fin och färgen hemsk. Men jag kan leva med det furugula, för det uppvägs av att resårbottnarna inte envisas med att glida isär mest hela tiden längre.

5. Wii balance board + Active Fit
Aldrig förr har jag tyckt att det var roligt att träna, men med min balance board blev det faktiskt det. Och ihop med bra kost blev det resultat också, både på vågen och med flåset. Just nu har den dock semester, men det känns tryggt att veta att den väntar på mig när jag är redo att sätta fart igen.

Slänger in en bonus på bäst-listan eftersom jag ändå har färre på sämst-listan.
6. Taklampan i vardagsrummet
Älskar den! Vackert ljus och vacker modell. Dessutom ett fynd, vilket jag gillar :)


Sämsta köpen 2011:

1. Min kamera!
Ja, inte min systemkamera då, utan den lilla rackaren Nikon Coolpix L23 som jag köpte tidigt i våras när min gamla kompaktkamera slutade fokusera som den skulle. Den nya tog faktiskt sämre bilder än min nästan 6 år gamla, trots att den nya är på 10 megapixel och den gamla var på bara 6. Den funkar dessutom inte som den ska riktigt. Billig var den, dålig är den.

2. Gotlandssemestern
Visserligen ingen direkt grej, men ändå...
Jo, alltså. Att boka lite av en drömsemester på Gotland, där man ska bada i havet, titta på russen på Lojsta, upptäcka spännande fornlämningar tillsammans med barnen och sen bli sittandes i husvagn i mer än en vecka. Näe... ingen hit. Vi spenderade 9 dagar på Gotland, varav 2 bjöd på sol. Resten av tiden regnade det. Och ja, där satt vi i en liten husvagn med tre rastlösa barn...(Måste i rättvisans namn tillägga att barnen var nöjda ändå. De har kortare minne än sina föräldrar och fossilplockning och de sista dagarnas sol gjorde Gotland till en lyckad upplevelse för dem trots allt. Och det är ju bra!)

3. Svindyr kurslitteratur
Till en kurs som jag inte hade möjlighet att slutföra. Inte ett jättebra köp alltså, även om det var ett nödvändigt köp just då.

4. Hmm...
Nej, nu kommer jag faktiskt inte på mer till listan. Vi är inga storkonsumenter i den här familjen. Vi har oftast en skapligt tajt ekonomi som inte tillåter allt för stora utsvävningar, vilket gör att de flesta inköp är väl genomtänkta och ofta efterlängtade. Fördelen med det är väl just det; att risken för misslyckade köp minskar.

Den som känner sig manad får gärna anta utmaningen och föra den vidare på sin blogg :)

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Godmorgon.
Spännande läsning det där.
Vad köpte ni för bil?

Här sitter man i mörker och lyssnar på blåsten ute. 3 plusgrader och man myser med ljus och fika.
En härlig start på dagen vill jag lova.

Ha en skön en du med.
Kram Synnöve.

jos sa...

Vad kul att läsa din lista! Här är alla stora köp också alltid genomtänkta av samma skäl, men sen brottas jag ju då titt som tätt med den där dumsnålheten. Att till exempel inte köpa sig ett par ordentliga skor, utan köpa billiga som måste bytas ut hela tiden istället..

Och kamera, vilket bra köp det är ändå!

Malin på pastill.nu sa...

Jag har en likadan kamera. Som sagt, inte det coolaste man kan ha kanske, men ååååh vad jag älskar den :-D