måndag, oktober 31, 2011

Happy Halloween


söndag, oktober 30, 2011

Lugnet före stormen


Det är alldeles lugnt i huset. Lillfis och jag tittar på Höjdarna och myser lite. Pappan och storebror är iväg och en av dem leker med kompis, den andra klyver ved inför vintern. Lillasyster har varit hos mormor och morfar hela helgen och kommer hem senare under dagen. Jag passar på att njuta av lugnet före stormen, för imorgon börjar höstlovet. Då ska tre barn och en mamma umgås mer eller mindre dygnet runt och syskonkärleken kommer att blomstra... Så som sagt, just nu njuter jag av lugnet ;)

Planerna för dagen är att dammsuga, göra pumpagubbe och fixa en pumpapaj. Har egentligen en hel hög saker till att hugga tag i, men en sak i taget får det bli. Det brukar vara bästa sättet.


fredag, oktober 28, 2011

Vi fortsätter


med vårt fredagsmorgonmys, jag och lilleman. Idag softar vi framför Pettson & Findus Glömligheter. Alldeles lagom spännande för en 2-åring och hans dunderförkylda mamma.

Ute är det gråväder. Murrigt och lite regn till och från. För att inte somna här i soffhörnet har vi nya taklampan tänd. Ett av de bästa köp jag gjort på länge! Lampan är vacker både släckt och tänd, som ett litet smycke i taket, och ger ett alldeles lagom mjukt sken till vardagsrummet nu när alla höstkvällar är mörka som natten.



Kanske kan det anas att upphängningen inte är riktigt klar ännu...

onsdag, oktober 26, 2011

Slödag


Fyra av fem familjemedlemmar softar i vardagsrummet. Jag och maken är ordentligt förkylda, lilleman ledig från dagis, storebror är hemma från skolan för säkerhets skull eftersom han kräktes igår. Fröken mittimellan är den enda som gör något vettigt eftersom hon är i skolan.

Jag funderar lite på vad vi ska äta på fredag och i helgen. Veckans matlista sträcker sig från måndag till torsdag, resten av dagarna ligger öppna för funderingar. Kanske blir det fredagstacos som varje fredag, men precis som förra fredagen gjort efter recept ut fina kokboken Fredagsmys. Det var så gott! Underbar ananansalsa till riktigt kryddhet köttfärs och så lite svalkande myntayoghurt på toppen - mums!
Dock blir det inte samma efterrätt som i fredags, då gjorde jag Choklad och banan trifle... det var gott, men sen var vi så mätta så vi höll på att spricka. Något lättare får det bli, eller kanske inget alls och så sparar vi dessert till helgen istället.

Jahopp, det var den här morgonens funderingar :)

tisdag, oktober 25, 2011

Julmys och spyor


Jamen visst, det lät väl spännande?
Stora sonen blev magsjuk i natt... Urk. Jag är ganska kvackelmagad, så jag är evigt tacksam över att min make är av mer hårdhudad modell, så att någon av oss klarar att fixa runt kräk och annat niceigt som kommer med magsjukan.
Nu har allt varit lugnt från frukosttid ungefär, så jag hoppas och ber om att det ska fortsätta så. Skulle bli så otroligt lättad om eländet stannade här, har ingen som helst lust att sitta i instängd i huset medan vi alla 5 har magsjuka...

Idag har vi alltså bara tagit det lugnt. Jag har plockat fram mina tidningar som jag köpte i helgen men inte hunnit öppna fören nu. 101 ideer har jag bläddrat lite i nu på morgonen, den är verkar riktigt mysig och jag har redan fått ett par bra ideer som jag nog kommer att använda mig av i jul!



Här har vi årets första julinköp. En sats för att enkelt göra pepparkakshus, så i år blir det ett eget istället för färdigköpt byggsats som vi brukar göra! Burken såg jag först på Fika med Eleonore och blev lite kär. Trodde det var en stor kakburk, så jag blev lite snopen när jag hittade den på Åhléns, och den visade sig vara jätteliten! Men den är så söt, och passar ju perfekt till lite små godisar, så den fick följa med hem ändå :)

Nu ska jag laga lite lunch till de av oss som äter, och sen blir det mer tidningsblädder i soffhörnet, och slapp med familjen. Samtliga är hemma idag med diverse sjukdomar så man får göra det bästa av det och försöka se det som en extra helgdag...

fredag, oktober 21, 2011

Uppesittarmuffins



Idag bakade jag Uppesittarmuffins (recept från Allers Julmagasin) till fredagsfika. Jo, jag vet ju att det inte riktigt är tid för julfirande och uppesittarkvällar ännu, men slutet av oktober känns faktiskt som en helt okej tid att börja tjuvstarta lite smått. Hur som helst blev muffinsen jättesaftiga och goda, och doften... mmm :) Nu luktar det jul här!

Jag kan även meddela att familjen tittar på Åsa-Nisse, och jag lider en smula... Kanske inte riktigt den bästa film jag sett, om man säger så ;)



Att halloweena till det lite


För några år sedan så tyckte jag att Halloween var ett dumt hittepå. Vi har ju egna traditioner här i Sverige, som redan infaller i ungefär samma period. Jag tänker förstås på Alla helgons dag och att man då enligt tradition smyckar gravarna och tänker på sina kära som inte längre finns med oss.
Men med åren (och barnen egentligen) har jag lärt mig att det ena behöver inte utesluta det andra. Och visst är det härligt med en extra högtid, som erbjuder chansen att festa till det lite och lysa upp med små orangea färgklickar just när hösten är som mörkast och tråkigast?

Som alltid när det vankas högtider tar jag fram pyntet i god tid så man ska hinna njuta lite av det. Just Halloweenpynt är inget vi har i överflöd, men en liten grej här och där är lite mysigt. Och framförallt tycker barnen att det är fint med lite larviga ljuslyktor i form av spöken och pumpor :)


Min favorit bland höstpynten; ljuspin i form av lönnlöv som Zanna har gjort.










Fredagsmorgonen tillbringades med pepparkaka och adventskalender!
Jag har tagit på mig det hårda, men nödvändiga, uppdraget att vänja familjens yngsta medlem vid att gilla de filmer och tv-program som man ska tycka om att sitta och mysa framför tillsammans med sin mamma.
Efter att ha avverkat Tigers film under veckan (bra att passa på när lilleman är sjuk, då får man titta mycket på tv!) gav vi oss idag på Allrams Höjdarpaket, den väldigt mysiga julkalendern från 2004. Den behövde jag faktiskt inte ens truga med, liten T tyckte det var kalasbra och vi myste oss igenom ett par avsnitt samtidigt som vi tåflörtade lite i soffan.
En riktigt fin start på dagen, måste jag säga!

torsdag, oktober 20, 2011

Morgnar som den här



Ibland känner jag mig lite tilltufsad. Av människor, av händelser, av livet.




Då känns soluppgångar som den här lite som balsam för själen.
Som att man får vila en stund, med blicken mot himlen och känna att allt är ganska vackert trots allt.

tisdag, oktober 18, 2011

Jag hinner inte blogga


men igår hann jag iaf göra små babyblå maränger. Fina blev de och imponerade på barnen gjorde de också, vilket alltid är ett extra plus ;)

fredag, oktober 14, 2011

Fredagsmorgonmys


Idag firar jag och liten T att fredagen äntligen är här! Vi satte på Tigers film, skalade varsin clementin och satte oss för att mysa lite. Tyvärr är T inte särskilt imponerad av Nalle Puh och c/o, men jag kämpar på... snart kommer han nog fastna för dem... Vad är meningen med att ha småbarn om man inte kan sitta och mysa framför världens goaste nalle liksom ;)


Lite spännande var det en stund iaf :)

onsdag, oktober 12, 2011

Lavendelskörd


Idag har jag plockat in ett litet knippe lavendel. Det är första året min lavendel kommit igång och blommat, och jag vill inte kapa varenda blomma för de är ju vackra där de står ute också. Men som sagt, ett litet knippe fick följa med in för torkning. Doftar underbart!

tisdag, oktober 11, 2011

Första julharen


Äntligen har jag tagit mig tid att sy lite! Det här är en julhare a la Tilda som jag knåpat ihop idag. Nu vet jag inte om jag tycker att just harar är så juligt, men det kändes som ett lagom projekt att ta sig an efter ett 2,5 år långt uppehåll från symaskinen. Den blev inte perfekt, men det skyller jag glatt på att det var så länge sedan jag sydde senast. Och perfekt eller inte blev den iaf ganska söt :)



I övrigt har jag inte gjort någon nytta alls idag. Men efter den galet stressiga dagen igår känns det helt ok att läsa bloggar, pyssla, äta smörgåstårta till lunch och sedan sova lite middag. Idag ska jag inte klaga på min dag, den har varit precis vad jag behövde. Nu väntar jag bara på att Emma ska meddela att hon har fött barn och att allt har gått bra, så är denna onsdag en given 10-poängare :)

måndag, oktober 10, 2011

Vad är nu detta?




Jo, det är kärlek förstår ni :)

Idag fyller min man år. Så här ska fixas smörgåstårta och ananaspaj och Åsa-Nisse och väl utvalda lösgodisar ska slås in i paket. Det är väldigt bråttom med alltihop för snart ska jag hämta hem barnen, men precis just nu har jag gjort en mellanlandning mellan affären och köksbänken, för att slänga i mig lite gröt till lunch.

Att det är just Åsa-Nisse som ligger i paketet är lite extra kärlek, bara det. När jag och maken blev tillsammans (för sisådär 150 år sedan) var en av de mest obegripliga sakerna med honom att han faktiskt gillade Åsa-Nisse. Ni vet, de där gamla svart-vita buskisaktiga komedierna.... not my cup of tea! Så nu när en ny Åsa-Nisse kommit ut, och trots att jag hört att den ska vara ännu sämre än de gamla (what?! är det möjligt?), så måste han ju bara få den av mig.

T o m ett större bevis på min kärlek än själva vigselringen tycker jag nog ;)

söndag, oktober 09, 2011

Söndag igen


Fullt ös hela helgen! Vi har bl a hunnit äta middag hos mina föräldrar (uj så skönt att slippa laga mat!), samt släpa runt trötta barn på Ikea (halvkul, milt uttryckt). Idag har hela dagen bestått av hushållssysslor, men de måste ju också göras ibland...

Fikabesök skulle det komma idag också, så jag bakade sega chokladrutor för att ha något att bjuda på. Besöket dök aldrig upp, så familjen fick snällt tvinga i sig varsin chokladruta ändå... jag tror inte att de led sådär fruktansvärt mycket ;)

fredag, oktober 07, 2011

Rom byggdes inte på en dag och allt det där...


Men det går ju framåt i alla fall :) Ingen knorr på den här, men ska man välja vad som blev bäst måste jag säga pumpan... nu vill jag virka stora pumpor, som små barnhänder kan krama lite om!

torsdag, oktober 06, 2011

I bakartagen igen


Igår satt jag och läste på en gammal bekant blogg, nämligen Tomtens dotter, som jag tappat bort en stund, men nu hittat tillbaks till. Och som titeln antyder, så handlar bloggen till stor del om jul. Nu är det så att jag är en julgalning av stora mått,och att läsa julbloggar är lite farligt för min hälsa tror jag... Jullängtan slog till ordentligt! Vad gör man då? Man kan ju inte börja julpynta i oktober (väl...eller?).

Nej, man bakar pepparkaksmuffins såklart! Jag använde Tomtens dotters grundrecept på muffins, det hittar ni här, och lade till 2-3 tsk pepparkakskrydda (och det gick åt ca 3 msk mjölk). Min matberedare har packat ihop, så jag körde med elvispen istället, och det gick det med. Muffinsarna blev jättesaftiga och fina, inte det minsta torra dagen efter heller kan jag meddela ;)

Parallellt med muffinsbaket gjorde jag småfrallor till soppan vi skulle äta till middag. Dessa blev också kanonbra. Receptet kommer från Matklubben, originalversionen hittar ni här.



Så här gjorde jag mina:

Enkla frallor 20 st

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt
0,5 dl farinsocker
1,5 l mjöl
1 ägg


1 ägg till pensling

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och låt jäsa i 30 minuter. Forma degen till bullar och jäs i ytterligare 30 minuter.
Pensla med ägget.

Grädda i 200-225 grader i ca 10-15 minuter.

Jag la alla frallor på samma plåt, det blev lite trångt, men det blev bra ändå, och väldigt smidigt att grädda allt på en gång.

onsdag, oktober 05, 2011

Bakdag


Igår bakade jag 2 stora omgångar. Dels kanelbullar (såklart!) eftersom det var kanelbullens dag.
Jag använder receptet i "Vår kokbok" och bullarna blir alltid bra, men igår blev de sådär extra jättebra. Lite mindre mjöl i degen och lite mer smör i fyllningen var nog det som gjorde susen.

Jag bakade även ett väldigt gott matbröd som är otroligt enkelt och blir rejält mycket, vilket ju är superskönt när man ändå bakar. Lyx att kunna fylla frysen på enkelt sätt!



11 dl ljummet vatten
100 gr jäst
1,5 - 2 msk salt
2 dl socker
2,5 dl sirap
2 kapsyler outspädd ättiksprit
1 påse rågsikt

Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare.
Bred ut hela degen i en långpanna.
Nagga med en gaffel.
Låt jäsa ca 2 timmar på smord och mjölad plåt.
Grädda i ugn 175 gr. I ca 40 min.
Pensla det nybakta brödet med kallt vatten för att inte kanterna ska bli hårda.
Dela brödet i ca fyra delar.

Receptet har jag hittat på Matklubben, en helt suverän sida när man letar nya recept!

tisdag, oktober 04, 2011

Att hitta en liten pluttimoj och veta precis vad den ska användas till





Liten T hittade en ekollonshatt och jag sa -Nämen har du hittat en liten hatt? Och ja, det hade han ju :)

söndag, oktober 02, 2011

Helgen so far


Igår hade vi superhärligt höstväder och äntligen både hann och orkade vi ta tag i lite höströj i trädgården. Jag städade ur växthuset och tog bort alla gamla växter. Tomatplantor, paprikaplantan och pumpaplantorna ligger numera på komposthögen i skogen och årets sista skörd ligger i en skål på köksbänken. Ett helt gäng små paprikor och några tomater, samt en liten pumpa blev det.

Pumporna i år (pajpumpa) är så små, så små, och jag begriper inte hur jag ska kunna få till nå´n paj av dem. Men de är väldigt fina, så de får ligga som prydnad lite här och där i huset. Jag får väl inhandla en pumpa att ha till mat och bak istället.

I fredags gjorde jag fula men goda Whoopie pie´s igen. Jag kan helt enkelt inte få till rätt form på dem, men smaken är det iaf inget fel på. Den här gången blev det chokladwhoopies med nutella/philadelphiafyllning. Nästa gång tar vi bort philadelphian och kör nutella rakt av tror jag. Ska man ändå svulla kan man lika gärna svulla ordentligt ;)